
Een GS1 barcode is als een wereldwijd paspoort voor een product. Met de GS1 code kan een product werkelijk overal verkocht worden. Van de grote verkoopplatformen, de talloze kleinere, webwinkels tot aan het verkopen van producten in de winkel. Je afnemer vraagt om te leveren met barcodes! Twee ondernemers vertellen hoe zij dat hebben aangepakt en wat barcodes betekenen voor hun business.
Een beroepsgroep die veel geld uitgeeft aan het eigen beroep is de vrachtwagenchauffeur. Sommige chauffeurs zijn elke dag van huis en leven in hun vrachtwagencabine. Niet zo gek dat zij proberen van hun cabine een thuis te maken: van verlichting tot gepersonaliseerde nummerplaten, kleding, stickers, koffiezetapparaten, gordijnen en… luchtverfrissers uit Japan. Dit koop je bij de Truck-shop van Michel Zuurdeeg.
Truck-shop: “Ik ben blij met de barcode, want nu kan ik overal met mijn product terecht.’
Vrachtwagenchauffeurs ontmoeten elkaar onderweg, op (internationale) truckersevenementen en bekijken dan uitgebreid elkaars trucks. Ze zien wat voor gordijnen met franjes de een heeft, welke bordjes met spreuken en afbeeldingen de ander. Zuurdeeg: “Wij kregen op een gegeven moment veel vragen van chauffeurs over de originele luchtverfrissers van Poppy uit Japan. Tot dan toe was er vooral veel Chinese namaak op de markt. Maar die geuren zijn te heftig, je krijgt er hoofdpijn van en zijn al binnen drie weken op. De echte, Japanse Poppy’s waren moeilijk te verkrijgen. Toen nam ik contact op met Japan en begon ik met de import van een pallet van die luchtverfrissers.”
In zijn winkel aan de A2 in Breukelen staan de gekleurde flesjes keurig op een rijtje, met een speciaal gemaakt label. De producten koop je in de winkel, de internetshop of als groothandel. Ze worden in heel Europa verkocht en de labels moeten er dus in acht talen op, inclusief GS1 barcode. “Het product had al een Japanse barcode, maar ik wist niet zeker of ik daarmee ook op de Europese markt terecht kon. Ik wilde graag een eigen code. Via Google heb ik toen een pakket niet-officiële barcodes besteld, ik wist toen nog van niks. Maar later bleek dat die door grote bedrijven niet worden geaccepteerd. Mijn klanten vroegen om officiële barcodes van GS1. Dus heb ik die bij GS1 besteld, inmiddels een pakket van 100.000. Inmiddels verkoop ik er zo’n 100.000 per jaar, elf verschillende geuren.”
Met de barcode van GS1 kan iedereen zien dat het product bij ons vandaan komt
“Dit jaar willen we de geurtjes in alle tankstations in Europa hebben liggen en we bekijken of de Japanse fabrikant nog meer voor ons interessante producten heeft om te importeren. We groeien en succes schept verplichten, ook daarom is het goed dat we nu de GS1 codes gebruiken. Ik ben er blij mee want je kunt er overal mee terecht en iedereen kan zien dat het product bij ons vandaan komt,” zegt Zuurdeeg tevreden. Zuurdeeg is in Europa nu de officiële dealer van Poppy.
Lekkerineenpotje: drie varianten van de smeerbare deodorant bij Albert Heijn in het schap
Een andere onderneemster is Dewi van de Waeter van lekkerineenpotje die met haar producten ook haar klanten met geur wil verleiden. Een smeerbare deodorant, in plaats van een spuitbus. Sinds kort liggen daarvan drie varianten bij Albert Heijn in het schap. Onderneemster Dewi van de Waeter bedacht het en hoopt consumenten te verleiden over te stappen op verzorgingsproducten met echt natuurlijke ingrediënten.
Is productinformatie op voedingsmiddelen al lastig te lezen, het begrijpen van de tekst op cosmetica- en verzorgingsproducten is nog veel ingewikkelder. De lijst met ingrediënten is vaak lang en onbegrijpelijk. Dat moet anders, vond Dewi van de Waeter. Dat je als consument vaak niet weet wat er in een product zit, is haar een doorn in het oog. En het bleek dat cosmetica nauwelijks diervrij te krijgen is. Dus maakte ze het zelf. “Ik ben thuis gaan experimenteren met spatels en beslagkommen en recepten van internet.”
Prompt tweede bij de Albert Heijn-pitch: "Ik wist niet wat me overkwam"
Aan de keukentafel ontstonden zo scrubs op basis van koffie, havermout en suiker, bodybutters van opgeklopte kokosolie en voetenbadjes van magnesiumzout, deodorant met kokosolie, sheaboter en koolzaadwas, een handcrème met sinaasappel etc. Dewi verkocht ze onder de naam ‘Lekker in een potje’ op beurzen en markten. Opvallend genoeg was haar smeerbare deodorant het best lopende product. Een vriend tipte haar dat ze haar product bij Albert Heijn kon pitchen. Dat deed ze. Kwam bij de laatste tien. En werd prompt tweede. “Ik wist niet wat me overkwam.”
Van 30 potjes naar duizenden in het Albert Heijn schap
Als de bal eenmaal gaat rollen, dan rolt ie ook hard: Dewi moest aan de bak, want als je product in honderden Albert Heijnwinkels komt te liggen, dan kun je die niet meer aan de keukentafel maken. “Dan heb je geen dertig potjes nodig, maar 10.000. Die worden nu dus gemaakt bij een cosmeticafabrikant.”
Bij Albert Heijn moet je ook aan de barcodes. “Tja, barcodes, ik werk nu met een distributeur, die veel ervaring heeft met Albert Heijn. Die distributeur regelt alles rond barcodes van GS1 en zorgt dat de logistiek perfect verloopt. Heel prettig, want ik vind dat soort dingen best eng, logistiek is niet mijn talent. En het geeft me de rust om met mijn bedrijf bezig te zijn. Wel ben ik heel benieuwd naar de verkoopresultaten. En op welke locaties mijn producten goed of juist iets minder goed lopen. Die informatie is door die barcodes natuurlijk goed te verkrijgen en dat is belangrijk.”