
'Helikoptervisie bewaken is essentieel'
Drie jaar nadat de sector een intentieverklaring tekende om versneld werk te maken van het standaardiseren van productdata, zijn er belangrijke stappen gezet. Dat weerspiegelt zich onder meer in het functioneren van de onderhoudsgroep, die zich toelegt op het faciliteren van veranderingen aan het datamodel. “We zijn blij met het nieuwe agile proces voor de behandeling van wijzigingsverzoeken, waarbij deze al voor onze meetings zijn beoordeeld. Zo kunnen we tijdens onze bijeenkomsten en erop toezien dat de helikoptervisie over het datamodel zich vertaalt naar het dagelijkse werkveld”, vertellen Glenn Dhooghe (VARO) en Ad Brouwers (JéWéRET), de twee voorzitters van de onderhoudsgroep.
De onderhoudsgroep is van essentieel belang. Deze groep focust zich op wijzigingen aan het datamodel, dat uitlegt welke productdata voor welk type product verwacht worden. Ook bedrijven als AkzoNobel, Bouwmaat, Calodar, Intergamma, Hubo Belgie en Maxeda zitten in deze groep. “De naam onderhoudsgroep dekt nu stilaan wel de lading van wat we doen, maar eigenlijk hebben we ons tot dusver vooral toegelegd op het opbouwen van de productstandaarden”, vertelt Ad Brouwers. “Gelukkig hebben we intussen dermate veel ervaring opgedaan en staan we nu zo ver dat we effectief kunnen toewerken naar het onderhoud an sich.”
Waarom is het voor bedrijven waardevol om betrokken te zijn bij het vastleggen van standaarden voor het uitwisselen van productdata?
Ad Brouwers: “Je kunt alleen tot standaarden komen als de hele markt samenwerkt aan zo’n initiatief. Dat is een proces dat veel energie vergt, maar het is een groot voordeel dat grote leveranciers zich bewust zijn van het belang ervan en de andere spelers proberen mee te trekken. Tegelijk oefenen ook de retailers best wat druk uit, wat ervoor zorgt dat de boodschap stilaan wel bij iedereen doorgedrongen is. Voor elk bedrijf is het essentieel om betrokken te zijn bij nieuwe ontwikkelingen en te weten wat er speelt in de markt. Bovendien krijg je op die manier een uitstekend beeld van waar iedereen mee bezig is. Dat helpt ook om je eigen mensen te motiveren om alles voor elkaar te krijgen.”
'Voor elk bedrijf is het essentieel om betrokken te zijn bij nieuwe ontwikkelingen en te weten wat er speelt in de markt'
Glenn Dhooghe: “In principe zit je tijdens dat overleg schouder aan schouder met je concurrenten om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Uiteindelijk schotelt niemand je zomaar data voor. Je kunt alleen aangeven wat je belangrijk vindt als je zelf aan het overleg deelneemt. We mogen niet vergeten dat uiteindelijk alles draait om de consument. Voor die eindklant zou het qua productgegevens niet mogen uitmaken waar hij shopt, hij moet bij de aankoop van een product over dezelfde data van alle leveranciers kunnen beschikken om een optimale vergelijking te kunnen maken. Dat kan alleen als alle productdata zo goed mogelijk gestroomlijnd en gestandaardiseerd zijn. In die zin is het noodzakelijk dat we voor de gebruikers het beheer en gebruik van productdata zo eenvoudig en begrijpelijk mogelijk maken. Daarvoor is een nauwe samenwerking tussen de productexperts (leveranciers) en diegenen die het in de markt zetten (retailers) nodig.”
Hoe is de rol van de onderhoudsgroep geëvolueerd?
Glenn Dhooghe: “Wij zijn de deelnemersorganisatie die het dichtst bij het werkveld staat en komen vier keer per jaar samen. Vroeger dienden die bijeenkomsten hoofdzakelijk om de via eBallots voorgestelde wijzigingen te doorlopen, te evalueren en door te voeren. Gelukkig werken we sinds een jaar met een nieuw systeem, dat toelaat om tijdens de face-to-face meetings discussies te voeren die een ruimere impact hebben op het datamodel. Het mooie daaraan: tijdens de onderhoudsgroep zelf kwamen wij met het voorstel om agile te werken. GS1 slaagt als een van de weinige organisaties er in om in enkele maanden tijd hierop over te schakelen. Heel aangenaam om je eigen werking te kunnen evalueren en verbeteren.”
'Tijd om discussies te voeren die een ruimere impact hebben op het datamodel'
Ad Brouwers: “De omschakeling naar een agile proces voor wijzigingsverzoeken is een hele verbetering, omdat die verzoeken nu los worden behandeld van onze bijeenkomsten. Zo hoeven we niet meer elke ‘change’ te bespreken, wat voor een enorme tijdwinst zorgt. Op die manier hoeft bijvoorbeeld een houtleverancier geen halfuur te luisteren naar een wijzigingsverzoek over verf, dat voor hem totaal irrelevant is. Nu worden bij een ‘change’ alleen nog de partijen betrokken die er rechtstreeks mee te maken hebben of er een gefundeerde mening over hebben.”
Waarop zal de onderhoudsgroep zich de komende jaren vooral toeleggen?
Ad Brouwers: “Productieprocessen lopen almaar sneller, terwijl productcycli steeds korter worden. Dat impliceert dat ook het aanleveren van productdata versneld zal moeten gebeuren. Ook in die in ijltempo veranderende omgeving zullen de leveranciers zelf moeten blijven instaan voor het verzorgen van correcte en volledige productdata. Binnen onze werking zullen we bekijken welke aanpak zich daar het best toe leent.”
Glenn Dhooghe: “Machine learning en kunstmatige intelligentie zullen in de toekomst de leveranciers ongetwijfeld helpen om via logische denkprocessen productdata versneld aan te leveren. Dit kan enkel vlot en sectorwijd met een gedeeld datamodel. Ook als we echt zover zijn, zal het erg belangrijk blijven om de standaarden te blijven bewaken.”
'Het zal erg belangrijk blijven om de standaarden te blijven bewaken'
“Iedereen moet beseffen dat een goede standaard eveneens absoluut noodzakelijk is om te blijven werken aan een verschuiving van productdata van de verkoper naar de fabrikant, van het eind- naar het beginpunt. We mogen niet vergeten dat de leverancier en de retailer vaak maar als tussenschakels fungeren. Daarom zou de evolutie naar de GS1 standaarden een gevoelige strategische meerwaarde betekenen voor alle betrokken partijen, zeker voor de producenten die nu nog veel verschillende invuldocumenten krijgen voorgeschoteld. Ook dat is één van de redenen waarom de onderhoudsgroep de komende jaren erg relevant zal blijven.”
Kijk op onze website als u meer wilt weten over het proces van het indienen van wijzigingsverzoeken.