
GS1 Nederland viert vandaag World Standards Day. Bedrijven opereren in steeds complexere toeleveringsketens. Handelspartners, wetgevers, consumenten willen meer inzicht in hoe producten zich in de keten bewegen en ook over producten verwachten ze steeds meer informatie. De bedrijven willen daarom kunnen beschikken over internationale standaarden die toekomstbestendig zijn.
Je staat er vaak niet bij stil, maar over een pak melk, een paracetamolletje, een boormachine worden internationale afspraken gemaakt. Naast de wereldwijde unieke identificatie die op ieder product staat, worden er steeds meer afspraken gemaakt over welke (product)data bedrijven met elkaar moeten kunnen uitwisselen. Voor bedrijven is het van belang dat ze flexibel blijven en een duurzame transparante en efficiënte keten realiseren. Daar zijn de standaarden een randvoorwaarden voor. Want een standaard is die set van vrijwillige afspraken die bedoeld is om de uitwisseling van informatie in het (internationale) handelsverkeer te vergemakkelijken.
Barcodes plaveiden de weg voor meer optimalisatieslagen
Natuurlijk was er als eerst de barcode die in de jaren ’70 o.a. de kassa-afhandeling verbeterde. Maar hoe zorg je ervoor dat alle producten met een barcode terecht kwam in iedere winkel? Daar was een neutrale partij - GS1 - voor nodig. Bestaan er nu nog winkels waar niet met barcodes wordt gewerkt? Niet waarschijnlijk. Het is onomstotelijk bewezen dat deze standaard al jaren zorgt voor een feilloze identificatie. En het is deze standaard die de weg plaveiden voor veel meer optimalisatieslagen, waardoor bedrijven ketens beter, flexibeler en efficiënter konden gaan werken.
Er zit muziek in GS1, de bedrijven en standaarden
Een standaard is een 'levend ding': ze worden voortdurend aangepast aan de behoefte van de markt. Het zijn de bedrijven zelf die binnen GS1 samenwerken aan de ontwikkeling van op standaarden gebaseerde oplossingen. Vergelijk het met een symfonie, waarbij je de bedrijven kunt vergelijken als die van een dirigent, en het orkest die bestaat uit de GS1-organisatie en de vertaling van de businessbehoefte naar werkbare standaarden maakt.
'Een standaard is een 'levend ding': ze worden voortdurend aangepast aan de behoefte van de markt'
GS1 en succesvol zaken blijven doen
Producten uniek identificeren vormt samen met betrouwbare productdata het fundament voor digitale processen. Daarbij vraagt het groeiend aantal producten en gegevens als eerste om een waterdicht codesysteem. De barcode is als een paspoort voor producten. Onmisbaar voor winkeleigenaren, ondernemers, fabrikanten en (online) retailers. De barcode alleen is voor handelspartners, wetgevers en consumenten allang niet meer voldoende: ze willen steeds meer over je product weten.
Hendrik Jan Roel, voorzitter GS1 Nederland en Chief Financial Officer Albert Heijn zegt in een video over GS1 en succesvol zaken blijven doen: “GS1 is in de afgelopen 45 jaar uitgegroeid van een organisatie die alleen maar barcodes uitgeeft naar een organisatie die samen met bedrijven productketens optimaliseert. In verschillende sectoren is de GS1 datapool het instrument om datagegevens uit te wisselen. Dan heb ik het niet alleen over logistieke data, maar ook over e-commerce data en data waar de wetgever om vraagt.”
Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland: “In een ideale wereld hebben we transparante duurzame ketens waarbij we elke stap in de totale levenscyclus van een product kunnen volgen. Die data worden idealiter real-time gedeeld. Het zijn technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), robotica en the internet of things (IoT) die dat werkelijkheid zouden kunnen maken. Het zijn onze standaarden die voor een soepele toepassing van deze technologieën zouden kunnen zorgen.”
Help! Mijn klanten vragen om productdata
GS1 Nederland richt zich dus op het codesysteem, maar ook het uitwisselen van kwalitatief goede data. We leven in een digitaal tijdperk waarin de traditionele grenzen tussen het fysieke en virtuele gebied steeds vager worden. De klant is 24/7 online. Hij oriënteert zich via websites op aankopen. Hij eist goede informatie, ook over duurzaamheid. En als de klant er al niet om vraagt, dan stelt de overheid wel eisen.
Het kunnen beschikken over betrouwbare productinformatie is een ‘license to operate’. Voorheen was het misschien zo dat als er informatie werd gevraagd, bedrijven die eerst met veel moeite bij elkaar ‘sprokkelden’ en handmatig verzonden. Dit proces is tijdrovend en foutgevoelig. Niet meer te doen in een tijd waar de digitale toekomst ligt in accurate productdata. Het gaat om correcte productspecificaties, logistieke informatie, e-commerce data, zoals beelden, datasheets et cetera, opgesteld conform de standaarden in de sectoren en datapools. Met betere afstemming en standaardisering, is er steeds meer mogelijk in de toekomst.
Spreek de taal van internationale standaarden! Die van GS1. Het is onze passie. We vieren vandaag World Standards Day.