
De vergrijzing zal een groot effect hebben op de zorgvraag van de toekomst. Met een verwachte toename van ouderdomsziekten neemt de druk op het zorgsysteem toe en dat betekent hogere zorguitgaven. Om die reden is er behoefte aan betrouwbare data. Het gaat daarbij niet alleen om de gegevens van de kwaliteit van zorg, maar ook om gegevens van gebruikte implantaten tijdens een ingreep en het effect daarvan. Chirurg Eric Hans Eddes van Deventer Ziekenhuis pleitte hiervoor tijdens de GS1 Healthcare Conference in New Delhi.
Behalve chirurg in Deventer is Eddes ook directeur van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). Dit instituut biedt ziekenhuizen een landelijke benchmark voor de kwaliteit van verschillende aandoeningen aan de hand waarvan verbeteringen gerealiseerd worden.
Standaarden cruciaal
Tijdens zijn presentatie, in de sessie over het ziekenhuis van de toekomst, pleitte Eddes nadrukkelijk voor een betere beschikbaarheid en betere uitwisseling van data. "Productgegevens zijn niet alleen van belang voor het stroomlijnen van logistieke processen, maar tezamen met kwaliteitsgegevens voor het verder verbeteren van de kwaliteit en sturing om kosten te verlagen. Daarvoor zijn standaarden, zoals die van GS1, cruciaal." Als voorbeeld noemde Eddes het register voor borstimplantaten dat DICA in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie faciliteert. "In dit register wordt niet alleen het ingebrachte implantaat middels GS1 codering vastgelegd, maar worden ook gegevens over de kwaliteit van de behandeling geregistreerd.
'Niet alleen implantaten moeten worden geregistreerd, ook medische apparatuur'
Dit zou veel breder navolging moeten krijgen. Niet alleen implantaten moeten worden geregistreerd, maar ook medische apparatuur of apparaten die bij behandelingen worden gebruikt. Tezamen met kwaliteitsgegevens krijgen we een nog beter inzicht en zijn we nog beter in staat om verbeteringen en kostenbesparingen te realiseren."
Kostenbesparingen door juiste informatie
Betere zorg resulteert ook in lagere kosten. Verschillende publicaties suggereren dat kostenbesparingen van 10 tot 20 procent op nationaal niveau mogelijk zijn. “Dat is veel geld wanneer we ons realiseren dat gemiddeld circa twaalf procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan zorg wordt uitgegeven. Als we beschikken over de juiste informatie, kunnen we de juiste beslissingen nemen. Beslissingen waarmee we het geld voor de zorg zo goed mogelijk besteden.”
Duurzame zorg voor iedereen
Het gebruik van wereldwijd geaccepteerde standaarden zijn belangrijk om goed inzicht te verkrijgen. "Alleen dan kunnen we de zorg verbeteren en betaalbaar houden, waarbij uiteindelijk voor iedereen wereldwijd een goede toegankelijke gezondheidszorg beschikbaar is. Standaarden, zoals voor productidentificatie en het uitwisselen van productgegevens, zijn niet alleen noodzakelijk daarvoor, maar dragen daar ook aan bij", stelde Eddes.