
Met een minicomputer in je broekzak ligt de wereld aan je voeten. Een betrouwbare bron van productinformatie opbouwen is aan retailers en fabrikanten het devies. Het is de enige passende reactie op de nieuwe macht van consumenten met smartphones.
Iets meer dan 25 jaar geleden, op 16 augustus 1994, kwam de eerste smartphone op de markt. De technologie kreeg sindsdien een steeds belangrijkere rol in ons leven. Velen die dit artikel lezen, behoren tot de Nokia-generatie: je kon er mee bellen, sms'en – twee keer drukken voor de b - en Snake spelen.
'Je kon er mee bellen, sms'en – twee keer drukken voor de b - en Snake spelen'
Vijfentwintig jaar later is het mobieltje een machtig krachtpatser geworden. Consumenten hebben op iedere gewenste plek en moment beschikking over een mobiele telefoon met internet. En de telefoon gaat altijd mee: aan tafel, op de bank voor de tv, in bad, op bed. De smartphone is de belichaming van de digitale revolutie
De consument bepaalt alles
De consument die ergens naar op zoek is, heeft dit tegenwoordig binnen no-time gevonden. Daarbij gaat het absoluut niet meer alleen om basale informatie als de prijs van producten, maar juist in toenemende mate over aanvullende productinformatie.
We willen steeds meer weten en verwachten informatie ook te vinden. En doordat productinformatie van de winkel naar online, sociale media en vergelijkingssites is verschoven, levert dat nieuwe verhoudingen op. De macht is daadwerkelijk verschoven naar de consument.
Uitbreiden productinformatie is optimaliseren voor zoekmachines
Het is knip en klaar: mobile is hot. Een aantal inzichten over de huidige stand van zaken:
- Volgens Business Insider zijn we per dag 180 minuten in de weer met onze telefoon. Het overgrote deel daarvan, 170 minuten, besteden we in apps.
- 73 procent van de shoppers start hun online zoektocht naar producten op online markplaatsen.
- Eén op de tien Nederlanders koopt wekelijks iets via de mobiel en bijna één op de drie maandelijks.
- Volgens Accenture is 64 procent van de consumenten van plan om in 2020 een mobiele portemonnee te gebruiken.
Een digitale mindset is nodig. Eén van de kansen die voor het oprapen ligt, is het uitbreiden van productinformatie. Dit draagt immers bij aan de optimalisatie voor zoekmachines en het zorgt ervoor dat jouw site goed geïndexeerd en dus gevonden wordt.
Bovendien verwachten klanten dat ze informatie krijgen, bijvoorbeeld over de status van een order of een interessante korting. Bedrijven die dit goed hebben georganiseerd profiteren: ze blijken hogere omzet en verkopen te realiseren.
Datasets op orde hebben
Wil je in deze klantwensen voorzien, dan zul je als bedrijf moeten zorgen voor een naadloze overgang tussen on- en offline. Hoewel de markt hier al om vraagt, is nog niet iedereen hierop ingesteld. Voor retailers en leveranciers die nog geen digitale strategie hebben is het van belang om hun datasets op orde te hebben.
Stel een jonge moeder op zoek naar babyvoeding, die aan bepaalde allergie-eisen moet voldoen, staat voor het schap met haar smartphone een product scant met de app ‘Kies Ik Gezond?’. Als het ene potje waar ze informatie over opzoekt geen resultaat oplevert terwijl het andere potje wel zekerheid over ingrediënten en samenstelling biedt, dan is de keus natuurlijk snel gemaakt.
Voorzie consument van goede verrijkte productdata
Het is dus duidelijk dat we de handen ineen moet slaan om te zorgen dat we de consument met zijn mobiele telefoon kunnen voorzien van goede verrijkte en gedetailleerde productdata.