
De GS1 datapool voor de sector doe-het-zelf, tuin en dier begint steeds meer vorm te krijgen. In het komend jaar gaat het dan ook om meer data en meer gebruikers, zeggen Jerry Tracey en Marco van der Lee van GS1 Nederland.
Inmiddels staat al data van bijna 125.000 artikelen in de GS1 datapool voor de doe-het-zelf-, tuin,- en diersector. In het Benelux datamodel zijn de eisen gedefinieerd voor de productdata die in de sector uitgewisseld kunnen worden, dus die is klaar voor gebruik. Voor 2019 ligt de focus dan ook op het aansluiten van nog meer retailers en leveranciers en het toevoegen van data van meer productcategorieën.
Naast Intergamma en Hubo België, zullen naar verwachting ook Bouwmaat en Maxeda live gaan. “Dat is een extra stimulans voor leveranciers om ook snel aan te sluiten”, aldus Van der Lee.
Productdata van levensbelang voor online vindbaarheid én winkelbezoek
E-commerce heeft inmiddels een groot aandeel ingenomen in de doe-het-zelf, tuin- en diersector. Online maakt een aanzienlijk deel uit van de totale omzet, maar ook het aantal klanten dat zich online oriënteert voordat ze in een winkel iets aanschaffen is sterk gegroeid.
Retail sectormanager Jerry Tracey, sinds januari verantwoordelijk voor alle retailsectoren bij GS1: “Wanneer een product bij een winkel online niet wordt gevonden, dan bezoekt die consument die winkel niet eens, in de veronderstelling dat het product daar gewoon niet wordt verkocht. Daarom is het zo belangrijk om de consumenteninformatie van alle producten uit te wisselen. Producten worden online immers gevonden op basis van data en daar helpt GS1 bij.”
Volwassenheid datamanagement nog onvoldoende
Accountmanager Marco van der Lee: “Door de enorme groei van e-commerce is het belang van goede productdata heel snel duidelijk geworden voor de sector. Tegelijk constateren we dat de volwassenheid van het datamanagement bij de meeste retailers en leveranciers nog onvoldoende is. Er moeten nog enorme stappen worden gezet. De data die nodig zijn voor e-commerce zijn doorgaans afkomstig van veel verschillende afdelingen. De meeste leveranciers hebben de aansturing hiervan nog niet georganiseerd in een eigen afdeling datamanagement. Het product kan nog zo goed zijn, maar zonder goede data, wordt het niet gevonden en niet gekocht.”
Rol voor commercie bij retail
“Ook de retailers moeten hun datamanagement gaan organiseren en het onderwerp intern op de strategische én commerciële agenda zetten. Inkopers en category managers moeten het onderwerp omarmen en in de gesprekken met leveranciers aangeven hoe groot het gezamenlijk belang van het leveren van correcte data is,” zegt Van der Lee.
Datauitwisseling stopt niet bij de grenzen van een sector
Tracey: “We zien dat er steeds meer spelers zijn die niet meer in één sector te plaatsen zijn. Denk maar aan leveranciers van schoonmaakmiddelen die hun producen verkopen in de supermarkt en in de bouwmarkt. Wij helpen deze leveranciers door ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld richtlijnen voor het aanleveren van foto’s of informatie over gevaarlijke stoffen niet meer per sector verschillen. Om dat makkelijker te maken hebben we de verschillende retailsectoren sinds januari ondergebracht in een afdeling waar ik nu manager van ben.”
GS1 helpt bij breder en beter gebruik datapool
Van der Lee: “Als we willen dat de datapool breder gebruikt gaat worden in de sector doe-het-zelf, tuin en dier, dan kan GS1 daar zeker een rol in spelen. We gaan ervoor zorgen dat:
- de informatie in de datapool nog beter gaat aansluiten op de wensen van online-klanten;
- datamanagement hoger op de agenda komt te staan bij bedrijven en dat we ze helpen om op een goede manier uit te wisselen: o.a. door 1-op-1 begeleiding en trainingen en informatiesessies.
Genoeg werk aan de winkel!”