
Wehkamp en BESTSELLER werken als koplopers nauw samen bij de uitrol van GS1 Fashion Base, een datapool die is gevuld met gestructureerde makkelijk te delen artikeldata. De online retailer en fashionleverancier hebben overtuigende argumenten waarom ze het uitwisselen van productinformatie serieuzer wilden oppakken: “We kunnen niet alleen de hoeveelheid handwerk sterk terugdringen, ook helpt dit om fashionitems sneller online te koop te zetten.”
Dat de twee bedrijven binnen GS1 Fashion Base samenwerken is begrijpelijk. Wehkamp is één van Nederlands’ grootste online fashionverkopers, BESTSELLER is het bedrijf achter fashionmerken als JACK&JONES en VERO MODA. Toch was het GS1 die de ondernemingen benaderde voor het intensiever en meer gestructureerd uitwisselen van productinformatie, het delen van data en het opzetten van een standaardisatietraject. Dit initiatief leidde een serie vervolgstappen in, waaronder een rol als koploper bij de opzet van GS1 Fashion Base.
Uniformiseren productinformatie
“We wilden maar wat graag meer uniformiseren in de productinformatie”, vertelt Ted Arends, manager content centre of excellence bij Wehkamp. “We verzamelen ontzettend veel kenmerken van producten. Eigenlijk is het niet meer te doen om alle online artikelen met de hand in te voeren. De fashionkant kan, zeker in vergelijking met de non-fashionkant van ons artikelenaanbod, wel een inhaalslag gebruiken.”
‘Was moeilijk om één standaard te vinden’
Wehkamp werkte in het verleden voornamelijk op basis van directe koppelingen met leveranciers. De praktijk van de afgelopen jaren wees echter uit dat het opzetten van deze directe koppelingen niet eenvoudig was, mede omdat het leverancierslandschap nogal versnipperd is. In BESTSELLER vond de online retailer een partner die wel wilde meedenken.
Danielle Denslagen, business development manager: “Voor de opslag van onze data werken wij als leverancier met verschillende databronnen en systemen. Het is niet eenvoudig om naar een centrale databron over te stappen met één standaard waarin alle ketenpartijen zich kunnen vinden. De lancering van GS1 Fashion Base is daarom echt een uitkomst.”
Het is niet eenvoudig om naar een centrale databron over te stappen met één standaard waarin alle ketenpartijen zich kunnen vinden.
Reduceren handmatige handelingen
Voor BESTSELLER waren er twee hoofdargumenten om deel te nemen aan de koplopersgroep van GS1. De onderneming verwacht artikelen sneller online te hebben staan als het de productinformatie gestandaardiseerd kan aanleveren bij Wehkamp. “Lukt dit, dan kunnen we eerder verkoop genereren. Daarnaast zal een geautomatiseerde centrale databron bijdragen aan de optimalisering van onze interne processen ”, stelt Denslagen.
Wehkamp ziet in GS1 Fashion base vooral een ideaal middel om het aantal handmatige handelingen te reduceren. “De hoeveelheid producten en de lancering van soms wel twaalf collecties per jaar hebben voor veel meer data-entry werk gezorgd.”
Wehkamp verwacht nog een voordeel te behalen: “Het is voor webwinkels extreem belangrijk als producten in een webshop makkelijk te vinden zijn. Weet een leverancier precies wat er nodig is, dan lukt het de leverancier straks ook om productinformatie beter aan te leveren.” Voor Wehkamp wordt het ook eenvoudiger om artikelen aan het assortiment toe te voegen. Arends: “Is de data-uitwisseling op orde, dan kunnen we onze tijd in puur commerciële zaken steken en minder in randzaken.”
Soepeler fashion salesproces
De twee bedrijven zitten nu regelmatig samen om te bepalen welke data vereist is voor een soepel fashion salesproces. BESTSELLER levert productdata en samples aan, Wehkamp schiet zelf de productfoto’s die het op de website plaatst.
Denslagen: “Online is het nog belangrijker dat de minimaal vereiste data aanwezig is. Is die er niet, dan kun je niet effectief verkopen. Binnen de koplopersgroep ligt hiervoor de benodigde set aan data nu op tafel. In september moet dit bij alle deelnemende partijen in gebruik zijn.”
Nog behoorlijk veel leveranciers data bij zich willen houden. Onder andere uit angst voor kopieergedrag van concurrenten.
Overigens constateren de twee dat er, buiten de koplopersgroep om, nog behoorlijk veel leveranciers data bij zich willen houden. “Onder andere uit angst voor kopieergedrag van concurrenten. Bij BESTSELLER zien we het als een kans om de beste digitale service te verlenen aan onze klanten.”
Eén keer invoeren, makkelijk data te hergebruiken
Deelnemen aan GS1 Fashion Base betekent voor Wehkamp en BESTSELLER dat er meer informatie eenvoudiger in de keten is uit te wisselen. Arends: “Wij rapporteren terug over verkopen en delen informatie over wie wat koopt. Voor onze leveranciers is het eenvoudiger om artikelen ‘te listen’ bij retailers. Ze voeren productinformatie maar één keer in en vervolgens is die basisinformatie eenvoudig te hergebruiken.” En doordat de basis stabieler is, is volgens Arends de supply chain beter op orde, de time-to-market korter en is het assortiment ook eenvoudiger te verrijken.
‘Techniek vlekkeloos’
Over de stappen die er binnen het project tot nu toe zijn gezet heerst grote tevredenheid. Kinderziektes zijn de twee ondernemingen niet tegengekomen. Denslagen: “We hebben hooguit een kleine discussie gevoerd over een veldje hier of daar, de techniek en dan vooral het Icecat-platform werkte vlekkeloos.”