
‘Alles wat te maken heeft met productinformatie is voor ons als retailer belangrijk’, zo vertelde Maxeda ons dit jaar. Ook Intergamma communiceerde over het belang van accurate productinformatie: “In de winkel kun je het product nog controleren, maar online ben je aangewezen op de productinformatie. Als er informatie ontbreekt, haakt de klant af.”
De best gelezen artikelen op onze nieuwspagina laten duidelijk zien waar het dit jaar in de sector om draaide: Vaart maken met GS1 Data Source. Retailers en leveranciers zijn actief aan de slag gegaan. Wat levert het gebruik van GS1 Data Source op en wat is het belang voor retailers? En hoe zit dat bij leveranciers? De topverhalen van dit jaar:
1 Waar ligt voor Intergamma het grote belang van correcte productdata?
Intergamma: ‘Gebrekkige informatie kost ons omzet’: “Wij vragen allerlei productdata op bij onze leveranciers. Bijvoorbeeld de lengte van het snoer of de wattage van een boormachine. Dat doen onze collega’s ook. Voorheen hanteerde iedere retailer zijn eigen opzet van productinformatie, in een eigen taal. Met het platform van GS1 zijn we allemaal dezelfde taal gaan spreken. Dit maakt het mogelijk om de verwerking van data te automatiseren. Zo krijgen we minder fouten, gaan snelheid en kwaliteit omhoog en is het voor de leverancier minder werk.”
2 Ook Maxeda maakt vaart met gebruik GS1 Data Source
Jacques Hayaux du Tilly, Group Assortment Director van Maxeda DIY Group in het interview: "Alles wat te maken heeft met productinformatie is voor ons als retailer belangrijk. We willen onze klanten tenslotte de best mogelijke informatie geven, in zowel de winkel als online. Steeds meer klanten gaan eerst in onze webshop op zoek naar informatie over de producten die ze willen kopen, voordat ze de winkel bezoeken. Met de GS1 datapool (GDSN) kunnen we de productinformatie stroomlijnen op een manier die voor alle retailers dezelfde is. Als iedereen in de sector meedoet, speelt de kracht van de getalsterkte om ook de leveranciers massaal aan boord te halen. De keuze voor GS1 leek ons vanzelfsprekend, onder meer ook als overtuigend argument in de richting van de leveranciers."
3 JéWéRET zet knop om van GS1 Data Source
JéWéRET één van de eerste leveranciers die de e-commercevelden heeft ingevuld. Lemans roept collega-leveranciers op zich niet door eventuele onvolkomenheden in het datamodel te laten tegenhouden. Integendeel: hun hulp is juist nodig om het datamodel te verbeteren en een standaard te creëren die ketenbreed wordt gedragen. “De voordelen zijn duidelijk. De datapool stelt ons in staat de artikeldata in één keer aan te leveren, zodat alle retailers die in één keer kunnen inlezen in hun systemen. Wij hoeven als leverancier dan niet meer voor iedere retailer een eigen Excel-sheet of leveranciersportaal te vullen met artikeldata”, aldus Lemans.
4 PGZ/Feeder One omarmt datapool om ketenpositie te versterken
Het waren Intergamma en Hubo die aangaven PGZ/Feeder One graag aangesloten te zien bij GS1 Data Source. De vraag die via GS1 liep stelde de producent, groothandel en logistiek dienstverlener voor de nodige uitdagingen, maar al snel ging het bedrijf ermee aan de slag. Imre Dekker, data manager PGZ/Feeder One: “De voordelen, zoals een kortere time-to-market van artikelen, waren immers direct duidelijk.” De datamanager geeft ruiterlijk toe dat hij wel even schrok op het moment dat de omvang van het verzoek duidelijk werd. “We werken met 30.000 artikelen van 450 leveranciers en elk artikel heeft soms tot wel 180 te vullen velden.”
5 AkzoNobel profiteert intern van uitwisseling artikeldata via GS1 Data Source
Het doel van het verstrekken van artikeldata mag duidelijk zijn: de consument zo goed en volledig mogelijk informeren, zodat zij de juiste producten kunnen vinden, selecteren en bestellen. “Daarvan gaan we nu snel de vruchten plukken. Het onderwerp leeft in de markt. Steeds meer retailers zijn aangesloten op de datapool en stimuleren ook hun leveranciers om aan te haken”, aldus Marina van Staden. Zij roept collega-leveranciers op om mee te praten over de inrichting van de datamodellen.