
Sommige modewinkels hikken nog aan tegen de introductie van RFID. Niettemin zijn vele fashionretailers het er wel over eens dat de identificatie met radio frequency veel voordelen biedt. Nauwkeuriger voorraadinformatie, voorkomen van ‘nee-verkopen’ en extra marketingmogelijkheden. Zeg nou zelf: wie kiest daar niet voor?
Moet ik nu wel of niet aan de slag gaan met RFID? Zijn alle technische issues opgelost? Hoe weet ik of het ook mij als winkelier wat gaat opleveren? Hoeveel moet ik investeren in deze nieuwe technologie? De belangrijkste conclusie? Weten welk probleem je wilt oplossen en een business case maken, helpt de juiste conclusies te trekken.
Brede implementatie RFID voor iedereen goedkoper
Sinds vorig jaar is de op GS1 initiatief opgerichte ‘Expertgroep RFID in de mode’ actief. Deze groeiende groep van Nederlandse en Belgische bedrijven actief in de modeketen komt regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen, samen oplossingen te vinden en kennis te delen. Naast de successen worden in deze besloten expertgroep de zaken die niet goed gingen besproken. Dat bevordert onderlinge afstemming en kan helpen om de brede implementatie van RFID voor iedereen makkelijker en goedkoper te maken.
Over of de bedrijven die RFID hebben geïmplementeerd succesvol is, zijn ze glashelder: ‘We krijgen meer inzicht in bedrijfsprocessen en bovendien houden we meer geld onder de streep over doordat we in RFID hebben geïnvesteerd. Het is echter geen copy-paste model, een business case maken is bepalend om wel of niet met de techniek aan de slag te gaan. Voor ons wogen de voordelen zwaarder dan de nadelen.”
Primaire focus? Het verbeteren van de voorraadbetrouwbaarheid
Florentine Steenberghe die sinds april bij GS1 Nederland projectleider RFID is, signaleert bij sommige bedrijven aarzelingen. Het was in haar eerste bijeenkomst met stakeholders dat zij de informatiebehoefte van RFID bij de verschillende bedrijven kon peilen. Ook werd haar helder of bedrijven juist kansen zien of juist huiverig zijn om in te stappen.
Steenberghe: “We wilden eens in een ander gremium dan met de Expertgroep brainstormen over hoe de implementatie te vergemakkelijken is. Je ziet dan dat er een behoefte is om projecten eenvoudig te houden en primair te focussen op het verbeteren van voorraadbetrouwbaarheid. De wens is vooral om het delen van informatie praktisch en structureel te maken.”
Steun in de rug
Starten met RFID in de mode? Natuurlijk vraagt het om investeringen, maar het belangrijkste: Weet welk probleem je wil oplossen. Richt je je op alleen op voorraadbetrouwbaarheid en omnichannel mogelijkheden of ook op security? Of juist op de efficiency van logistieke processen. Welke software past het beste en hoe hangt dit samen met het ERP? Steenberghe: “We zien dat een aantal retailers, en dan in het bijzonder de kleinere, de benodigde investering nog wel als een issue zien. Dat is best begrijpelijk, het is lastig goed te overzien wat er bij komt kijken.”
Voor winkeliers is de RFID ROI-calculator beschikbaar. Een handige tool, gratis te downloaden. Retailers vullen een aantal variabelen in zoals het aantal artikelen, het aantal winkels, de gemiddelde prijs per artikel en de marge. Op basis van deze input geeft de tool een indicatie van de kosten en de potentiële voordelen van deze technologie.
Florentine Steenberghe staat klaar om oplossingen te bieden en vragen van individuele RFID projectleiders te beantwoorden. Steenberghe: “Ik ben er om een steun in de rug te zijn voor bedrijven. Naast die individuele hulp profiteert natuurlijk de gehele RFID-gemeenschap van de oplossingen die we samen vinden.”