
Wie het magazine Standaardwerken leest, zal ontdekken dat open standaarden de smeerolie zijn voor digitale samenwerking die de overheid en het bedrijfsleven voor ogen hebben. De nieuwe versie Standaardwerken dat onlangs uitkwam, staat vol interviews en praktijkcases over het gebruik van open standaarden. GS1 Nederland leverde hier ook een bijdrage aan.
Waarom? Het belang van standaarden is in de loop der jaren fors gestegen. De efficiëntie die het brengt én dat we met standaardisatie kunnen toewerken naar duurzame betrouwbare ketens. Toch is dat niet zomaar voor elkaar. Standaardisatie vraagt om krachtenbundeling, inzet en doorzettingsvermogen van verschillende partijen in een keten. Juist daarom is het bij uitstek een thema dat bij bestuurders van organisaties uit alle sectoren hoog op de agenda zou moeten staan.
Het is Steven Luitjens, Directeur Informatiesamenleving en Overheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter van Forum Standaardisatie die de publicatie Standaardwerken ‘Het belang van verbinden’ onlangs presenteerden. De publicatie bestaat uit twaalf succesverhalen, waarin overheden en organisaties uiteenzetten hoe zij tot standaardisatie zijn gekomen en vooral ook wat dit hen heeft opgeleverd.
“Hoe meer partijen een standaard omarmen, des te krachtiger de werking ervan is.”
Voor overheid en bedrijfsleven zijn open standaarden dé manier om informatie toekomstbestendig te ontsluiten, mits adoptie breed plaatsvindt, aldus de overtuigende stellingname van Forum Standaardisatie. “Hoe meer partijen een standaard omarmen, des te krachtiger de werking ervan is. Het aantal communicatiestromen en samenwerkingsverbanden neemt toe en de behoefte naar een gemeenschappelijke taal zal toenemen.”
Samen met de bedrijven werkt GS1 aan die efficiënte en betrouwbare keten. Het gaat om supermarkten en drogisterijen, bouwmarkten en kledingwinkels, hun leveranciers en logistiek dienstverleners.
Frits van den Bos, innovatiemanager GS1 Nederland: “Het zijn dan ook de toonaangevende bedrijven – zowel retailers en groothandels als leveranciers – die een belangrijke rol bij GS1 vervullen. Een uniek platform waar de Albert Heijns en de Jumbo’s, en ook de Pepsico’s en Coca-Cola’s, gezamenlijk spreken over ontwikkelingen en invoering van standaarden voor de hele sector. Ook internationaal houden we als GS1 goed de vinger aan de pols. In die club zitten captains of industry uit de hele wereld. Die moeten er immers bij aanwezig zijn om afspraken te kunnen maken en draagvlak te creëren.”
GS1 barcode is het paradepaardje van GS1
De barcode vormt het paradepaardje van GS1: “De GS1 standaard heeft de tand des tijds meer dan doorstaan. Hadden winkeliers van voor de oorlog zo’n duizend artikelen in de schappen liggen, inmiddels heeft een grote supermarkt meer dan 30 duizend artikelen in huis. Die kunnen onmogelijk handmatig worden verwerkt.” Aldus Frits van den Bos.
Maar naast de prijs is aan de code nu ook informatie gekoppeld op het gebied van voorraadbeheer, houdbaarheidsdata, etiketinformatie, logistieke informatie, enzovoorts. In feite kan het hele traject nu elektronisch plaatsvinden middels deze streepjescode; van het bestellen van het product tot en met het afleveren en het betalen van de factuur.
Voor duurzame transparante ketens zal er steeds meer en meer informatie beschikbaar worden gesteld over een product. Data vormen dus een integraal onderdeel van het product. Dat kan alleen met standaardisatie. En dus: Wie standaardiseert heeft de toekomst.