
Niets is zo gewoon als bloedworst en veel landen kennen hun eigen variant. Naast de Nederlandse kun je hier nu ook Surinaamse bloedworst krijgen, bij Oscar Vyent, een familiebedrijfje. Eigenaar Michael Straal verkoopt ze ’s zomers tijdens multiculturele festivals. En nu ook in toko’s, waardoor Straal met barcodes te maken kreeg. “Die zie ik als een goede service naar de winkeliers.”
Worst is van oudsher een product dat werd gemaakt van vleesresten, over na de slacht. Omdat niets mocht worden verspild, werden die resten verwerkt in worsten. Een bekende, maar in Nederland niet heel populaire worst, is bloedworst, gemaakt van bloed, vet en kruiden. Andere landen kennen hun eigen variant. In Engeland noemen ze het black pudding, in Spanje Butifarra negra, in Frankrijk Boudin noir. En er is een Surinaamse variant. “Vroeger werd bloedworst in Suriname verkocht als streetfood. Op elke straathoek kwam je wel een karretje tegen waar je de worst kon kopen,” vertelt Michael Straal uit Nieuwegein. Hij runt sinds vorig jaar Oscar Vyent, een bedrijfje dat authentiek Surinaamse worsten verkoopt.
Worsten nu ook in de winkel, niet alleen op festivals
“Mijn schoonvader begon in 1974 met de verkoop van deze bloedworst, een familierecept. Vooral in de zomermaanden tot en met oktober, op multiculturele festivals in Nederland. In de Surinaamse gemeenschap in Nederland is Oscar Vyent dan ook een begrip. “Bij de stand krijg je een bakje worst in bouillon. Een sausje, een soort piccalilysambal om in te dippen, maakt het af. Maar klanten nemen het ook wel mee, lekker voor thuis. Of ze vragen om een pot extra bouillon om thuis weer iets lekkers mee te maken. Mijn schoonvader is gestopt met worst maken en heeft zijn recept aan de volgende generatie doorgegeven. Hij blijft het boegbeeld van de onderneming.
Michael wilde met de overname van het bedrijf, ook uitbreiden. “Dus niet alleen op festivals verkopen, maar het hele jaar door. Dus maakt hij nu bij een productiebedrijf in Lunteren elke week nieuwe worsten, die diepvries worden verkocht in bijvoorbeeld toko’s. Hij maakt ook braadworsten van rund of kip. Sommige worsten, zoals een nieuw kip bbq-worstje, worden al geleverd aan horecabedrijven en zijn binnenkort te koop bij de groothandel.
“Het is echt een gezelligheidsproduct, dat ook op feestjes, bij de borrel, bij visites wordt geserveerd”
Barcodes maken verkoop aan winkels makkelijker
Michael Straal was niet bekend met het gebruik van barcodes. “Natuurlijk heb ik ze weleens gezien op verpakkingen, maar hoe het werkt, wist ik niet. De winkels waar ik aan lever, adviseerden mij barcodes te gebruiken. Het maakt de verkoop aan winkeliers makkelijker. Ik heb nu een pakket van 10 codes voor 55 euro per jaar. Voor het geld hoef je het dus niet te laten. Ik heb een systeem waarmee ik barcodes op etiketten kan printen. Maar het was me nog niet duidelijk hoe de streepjescodes zichtbaar te maken op de etiketten. Gelukkig heeft de bij de printer horende software de voorziening om de streepjescode te printen. Deze moet namelijk wel leesbaar en scanbaar zijn.”
Michael maakt nu nog geen gebruik van het volledig potentieel van de barcodes. “Ik gebruik het puur als service naar de winkeliers. Ik weet er met barcodes nog veel meer mogelijk is, zoals voorraadbeheer maar voor mij is dat nu niet relevant. De complete productinformatie zoals gewicht, afmetingen en de ingrediëntendeclaratie zijn niet verwerkt in de barcodes. Dit wordt nu nog handmatig ingevoerd. Maar ik kan mij wel voorstellen dat naar mate het assortiment groter wordt barcodes zeker een toegevoegde waarde kunnen zijn.”
‘De worst is een echt gezelligheidsproduct’
De Surinaamse worst is volgens Michael niet te vergelijken met de Nederlandse bloedworst. “De Hollandse is steviger en stugger en wordt veelal gebakken. Onze Surinaamse bloedworst is lekker zacht, zelfs zachter dan leverworst, en wordt in bouillon gekookt. De verschillende kruiden, zorgen voor de specifieke smaak. Het is echt een gezelligheidsproduct, dat ook op feestjes, bij de borrel, bij visites wordt geserveerd.” Dus niet alleen voor in de zomer, maar voor het gehele jaar door.