
De klok tikt. Want 9 februari 2019 is het al zover. Dan moeten de openbare apothekers voldoen aan de Falsified Medicine Directive (FMD). Mogelijk komt er een gefaseerde invoering, de datum staat echter als een huis. Daarom wil Hans Lunenborg van GS1 Nederland een dringende oproep doen: “Zet die stap om te voldoen aan wetgeving.”
Tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort werd duidelijk dat alle partijen conform de gedelegeerde verordening moeten handelen; fabrikanten moeten ervoor zorgen dat de verpakkingen voorzien zijn van de veiligheidskenmerken, handelsvergunningshouders moeten zorgen dat de gegevens goed geüpload zijn in de databanken, groothandels moeten verifiëren (waar verplicht) en apotheken moeten deactiveren. Als iemand in de keten een ‘niet-pluis-gevoel’ heeft bij een geneesmiddelverpakking, dan moet dit altijd gemeld worden bij de IGJ. De meer gedetailleerde uitwerking van deze afspraken wordt binnenkort bekend gemaakt. Zo staat in het nieuwsbericht van Bogin over de bijeenkomst.
Voorkomen dat vervalste geneesmiddelen de patiënt bereiken
De FMD moet voorkomen dat vervalste geneesmiddelen de patiënt bereiken, door elk doosje met een uniek serienummer te identificeren (serialisatie). De DataMatrix van GS1 is één van de opties om geneesmiddelen te coderen en scannen. Het kleine vierkante symbool is geschikt voor zeer kleine producten. Daarnaast kan veel extra informatie worden toegevoegd, zoals een artikelcode (GTIN), expiratiedatum en serienummer.
Medicijnketen
“Als je de geneesmiddelenketen opknipt in drie delen, dan heb je de fabrikanten, de groothandels en de eindgebruikers, in dit geval de apotheken,” stelt Hans Lunenborg, sectormanager gezondheidszorg binnen GS1 Nederland. Fabrikanten brengen de coderingen aan op elke verpakking en geven het serienummer en de artikelcode door aan de Europese database. Natuurlijk pleiten wij er als GS1 voor om één unieke uniforme code voor de hele keten te gebruiken. Groothandels zijn verantwoordelijk voor het logistieke tussentraject en apotheken melden geneesmiddelen af zodat duidelijk is dat het op de eindbestemming is terechtgekomen.”
Verplichting versus voordelen
Lunenborg: “Het lijkt dat veel apotheken de afmelding van geneesmiddelen vooral zien als een verplichting die extra investeringen en administratie meebrengt. Terwijl er grote voordelen aan zitten.” Voorbeelden zijn een veel eenvoudiger voorraadbeheer en makkelijk uitvoerbare recalls. De codes bevatten namelijk zoals aangegeven meer gegevens dan een serienummer. Lunenborg: “Door de expiratiedatum te weten, zorg je ervoor dat er zo min mogelijk geneesmiddelen verloren gaan omdat jij of je cliënt het moet weggooien. En aan een recall zitten veel minder administratieve lasten verbonden wanneer je precies weet waar welk doosje uit een batch heen is gegaan.”
Niet denken dat het meevalt
Reden voor GS1 Nederland om al een kleine twee jaar ruchtbaarheid te geven aan de noodzaak (FMD-regels tegen vervalsing hebben forse impact op geneesmiddelenketen) en voordelen (Kansen voor een beter data- en voorraadbeheer met verplichte registratie geneesmiddelen) van automatisering van data- en logistieke processen rondom medicatie.
Het is, besluit Lunenborg, een feit dat de inwerkingtreding van de FMD er aan komt. “De klok tikt door, ga aan de slag want elke dag is er een minder om met invoeren van de benodigde automatisering en processen te beginnen.”
Nationaal Medicijn Verificatie SysteemApothekers kunnen zich sinds 16 augustus aanmelden bij het Nationaal Medicijn Verificatie Systeem (NMVS), zo meldde koepelorganisatie KNMP enkele maanden geleden. Door zich aan te melden bij de NMVS maken apothekers zichzelf kenbaar bij de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO). Dit is van belang voor de aansluiting op de nationale databank waarin de unieke serienummers voor geneesmiddelen zijn opgeslagen. Het NVMS-systeem moet apotheken, ziekenhuizen en groothandels de zekerheid bieden dat een gescande verpakking ook de verpakking is die de producent levert. |