
De doorbraak van GS1 Fashion Base en RFID is vooral te danken aan de razendsnelle ontwikkelingen in omnichannel business. De impact die ‘clicks en bricks’ hebben op toekomstige businessprocessen is enorm. Dat een centrale datapool GS1 Fashion Base en alle initiatieven rondom RFID zo in zwang waren in 2018 spreken daarom voor zichzelf.
Klanten zo goed mogelijk bedienen. Ook online. Dat is waar het in de modesector om draait. Daarvoor is het kunnen beschikken en uitwisselen van accurate en betrouwbare productinformatie een voorwaarde. Een test met de datapool GS1 Fashion Base werd gedaan en inmiddels is er een ‘GO’ om in 2019 GS1 Fashion Base uit te gaan rollen.
Ook zagen dit jaar bedrijven de potentie van RFID. Een expertgroep RFID in de mode bespraken de mogelijkheden en deelden hun RFID implementaties. Steeds meer bedrijven zijn vervolgens aan de slag gegaan.
De beste verhalen dit jaar over GS1 Fashion Base en RFID:
1 Tien moderetailers en leveranciers aan de slag met datapool GS1 Fashion Base
GS1 Fashion Base is officieel gestart in Nederland. Bestseller, Dobotex, Euretco, Just Brands, Microfashion, PVH, Suitable, Van Tilburg Mode en Sport, Van Winkel Fashion en Wehkamp zijn de bedrijven die de komende maanden het dataplatform testen, verder ontwikkelen en gebruiken. Het was half juni dat de test met de datapool van start ging.
2 Wehkamp en BESTSELLER verkorten time-to-market met GS1 Fashion Base
Wehkamp en BESTSELLER werken als koplopers nauw samen bij de uitrol van GS1 Fashion Base, een datapool die is gevuld met gestructureerde makkelijk te delen artikeldata. De online retailer en fashionleverancier hebben overtuigende argumenten waarom ze het uitwisselen van productinformatie serieuzer wilden oppakken: “We kunnen niet alleen de hoeveelheid handwerk sterk terugdringen, ook helpt dit om fashionitems sneller online te koop te zetten.”
We kunnen niet alleen de hoeveelheid handwerk sterk terugdringen, ook helpt dit om fashionitems sneller online te koop te zetten
3 America Today krikt met RFID-pilot voorraadbetrouwbaarheid flink op
De RFID-pilot die America Today is gestart, loopt volgens de fashionretailer goed. De onderneming heeft 3 winkels uitgerust met kleding voorzien van RFID-stickers en gebruikt handscanners voor het inventariseren van de voorraad. Tijdens de pilot is een deel van het assortiment in 3 winkels voorzien van RFID-prijsstickers. Eén winkel is wat groter, één winkel beschikt over twee verdiepingen en de derde winkel heeft meer dan gemiddeld te maken met winkeldiefstal.
De voorraadnauwkeurigheid is in deze winkels is in 3 weken gestegen van ongeveer 70 procent naar 96 procent. Den Heijer: “De vraag of een item in de winkel ligt of in de stockruimte hoeven we niet meer te stellen. We zien het gewoon… “
4. Multibrand modewinkels vragen merken met RFID te gaan leveren
Multibrand moderetailers, zoals Van Tilburg Mode, Only for Men, Smit mode, Berden e.a. willen net als ‘vertical retailers’ gebruik gaan maken van RFID. Zo kunnen zij zorgen voor een accurate voorraad waardoor ‘neen’-verkoop geminimaliseerd wordt en omnichannel mogelijkheden uitgebreid kunnen worden.
Retailers willen samen met hun topleveranciers, o.a. G-Star, Profuomo, State of Art, Ledûb, John Miller, Dobotex, Gerry Weber, Vanguard, Cast Iron en PME werken aan een snelle invoering van RFID. Ze hebben de wens geuit zo spoedig mogelijk geleverd te krijgen met RFID labels.