
Het registreren van medische hulpmiddelen, het is een gecompliceerde opgave voor ziekenhuizen en klinieken. Hoe werk je zo efficiënt mogelijk, zonder dat het ten koste gaat van de patiëntveiligheid? Presentator Ron Lemmens ontving experts Tom Pereboom en Hennie Mulder in Let's Talk Business!
Alles draait in een ziekenhuis om de patiënt en daarmee de Patiëntveiligheid, met een hoofdletter P. Maar ziekenhuizen willen ook efficiënter werken en een beter en betrouwbaar voorraadbeheer. Daarnaast willen ziekenhuizen als zij een operatie inplannen dat het medisch hulpmiddel en patiënt op het juiste moment op de juiste plaats is.
Barcodes op medische implantaten alsof het de gewoonste zaak van de wereld is!
Tom Pereboom is voorzitter van het SVN (Sterilisatie Vereniging Nederland) en voorzitter van de werkgroep Unieke Codering Medische Hulpmiddelen bij het Ministerie van VWS.
Incidenten als de PIP-affaire (borstimplantaten) en heupimplantaten, dat wil niemand meer. Het opende enkele jaren geleden deuren om gezamenlijk ervoor te zorgen dat maatregelen worden genomen zodat dit nooit meer gebeurd. Scherpere regels voor het op de markt brengen van een nieuw implantaat zijn opgesteld. Daarnaast gaat wetgeving van kracht (MDR, LIR) om te weten welke patiënt welk implantaat heeft gekregen.
Scannen en registreren wettelijk afgedwongen
Het scannen van medische implantaten en het ontvangen van artikelgegevens van fabrikanten is nodig, deze gegevens leggen zorginstellingen vast in hun systemen en registreren zij vanaf 1 januari verplicht in het LIR (Landelijk Implantaten Register) met als doel de patientveiligheid te verhogen.
Het ministerie van VWS ging om tafel met de hele zorgketen om afspraken te maken om medische hulpmiddelen bij de patiënt zo veilig mogelijk in te brengen en wat daar voor nodig was. Het leidde tot een afsprakenset waarmee zorgpartijen vooruitlopend op wetgeving aan de slag konden. Deze afspraken zijn vanaf 1 juli dit jaar van kracht gegaan. Ook waren er ziekenhuizen, zoals het Maxima Medisch Centrum van Hennie Mulder, die al eerder aan de slag waren gegaan en als voorbeeld dienen.
Scannen! Hoe werkt het in de praktijk?
Hennie Mulder is operatieassistent OK in het Maxima Medisch Centrum, lid van de Landelijke Vereniging Operatieassistenten (LVO) en voorzitter van de kennisgroep traceerbaarheid binnen GS1 Nederland.
We willen met zijn allen de markt beter reguleren. Goed kunnen registreren was daarvoor een randvoorwaarde. Evenals een standaard. Unieke wereldwijde unieke barcodes zorgen ervoor dat de medische hulpmiddelen traceerbaar worden in de keten (transparantie) door deze tot en met het gebruik bij de patiënt vast te leggen. En te registreren in het LIR en de kwaliteitsregisters van de verschillende specialismen. Op deze manier kunnen ook incidenten en issues met de implantaten goed in kaart worden gebracht.
Bij het Maxima Medisch Centrum begrepen ze al heel vroeg dat inzicht in het gebruik van medische implantaten de patiëntveiligheid vergrootte en ook effectief en efficiënt was door betere voorraadbeheer en minder derving. De introductie met scannen van de barcode op de OK liet dan ook in dit ziekenhuis niet lang op zich wachten.
‘Er komt een Europese database waar alles in geregistreerd kan worden!’
Samenwerking met fabrikanten is cruciaal. Zij moeten immers voor die barcode zorgen. In een internationaal speelveld is dat lang niet altijd gemakkelijk, maar als je op de Nederlandse markt werkt, moet je wel kunnen voldoen volgens de nieuwe wetgeving. Gelukkig is zo’n 80 procent van de medische hulpmiddelen op dit moment voorzien van een barcode.
Toch gaan de experts in de uitzending nog een stap verder. De behoefte aan informatie neemt toe. Zorginstellingen willen aanvullende gegevens van de fabrikant. Logistieke gegevens, maar bijvoorbeeld ook of een product latex bevat is van cruciaal belang.
De registratie in EUDAMED om te voldoen aan de MDR komt er aan. Toch zouden ziekenhuizen willen dat fabrikanten nu al artikelgegevens zouden uitwisselen om te kunnen voldoen aan de registratie in het LIR. Daarnaast hoeft niet ieder ziekenhuis zelf allerlei gegevens zelf bij te houden.
Luister de uitzending terug: Registreren is toekomst! - Let's Talk Business 30 november 2018

