
Het gebruik van RFID levert moderetailers aanzienlijke omzetverhoging op. Tot 5,5% meer omzet is het positieve gevolg van de inzet van RFID in de modebranche. Dat wordt in de praktijk aangetoond door de Britse keten Marks & Spencer, deelnemer aan een recente studie onder leiding van GS1 UK.
Marks & Spencer is een pionier op het gebied van RFID in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf was een van de tien vooraanstaande retailers die deelnamen aan de studie ‘Measuring the Impact of RFID in Retailing’.
Een woordvoerder zei over het rapport: “We zijn blij dat we werden gevraagd om mee te doen aan zo’n brede en grondige studie naar hoe het ervoor staat met RFID in de retail. Deze spannende nieuwe techniek voor retailers wordt vaak verkeerd begrepen of als mysterieus ervaren. Hopelijk neemt dit rapport die mythes weg en levert het waardevolle nieuwe inzichten op voor iedereen van ons die de weg naar RFID is ingeslagen.”
Het onafhankelijke rapport naar het gebruik van RFID in de retail wordt beschouwd als wereldwijd het meest volledige.
Britse modebedrijven: RFID verbetert voorraadbeschikbaarheid
Het rapport richt zich op de ervaringen van tien grote retailers en merken die in de RFID technologie hebben geïnvesteerd. Een combinatie van interviews en harde cijfers over bedrijfsresultaten maken duidelijk wat de deelnemers hebben geleerd van hun trajecten met de nieuwe techniek.
Alle bedrijven meldden een positieve ROI door het gebruikt van RFID. Een stijging van 1,5 tot 5,5% in verkoop door verbeterde voorraadbeschikbaarheid leidde tot extra inkomsten van tussen de 1,4 en 5,2 miljard euro. Daarnaast blijkt dat de voorraadnauwkeurigheid met 50% toenam; retailers meldden 93 tot 99% nauwkeurigheid te behalen door het gebruik van RFID. Daardoor konden zes van de tien bedrijven hun voorraden met 2 tot 13% reduceren.
RFID is voorbij de ‘hype’
De tien deelnemende bedrijven zijn ervan overtuigd dat het gebruik van standaarden een soepele introductie van RFID ondersteunt en tegelijk het netwerk van leveranciers van de benodigde technologie vergroot.
John Fonteijn, van onderzoekspartner ECR, is blij met de duidelijkheid over RFID die het rapport oplevert: “RFID heeft het als technologie vaak moeilijk gehad om te voldoen aan de ‘hype’ over de toepassing ervan in sales.” Maar het rapport maakt duidelijk dat “op de juiste omgeving ingezet en met een realistisch en doordacht gebruik, RFID inmiddels een aantrekkelijk financieel voordeel kan bieden aan retailers die erin willen investeren.”
Gary Lynch, CEO van GS1 UK zegt over de studie: “Het maakt de commerciële en operationele voordelen en uitdagingen duidelijk voor retailers die RFID opnemen in hun bedrijfsvoering. De conclusies van deze studie vormen een onmisbare gids voor elke retailers die interesse heeft om de technologie in te zetten.”
Verliep alles vlekkeloos voor de deelnemende bedrijven en is er om RFID te implementeren in hun organisaties geen vuiltje aan de lucht? Nee, ze zien nog wel een grote uitdaging: Het integreren van nieuwe RFID data in bestaande systemen. Dit moet vroeg in het proces speciale aandacht krijgen is daarom het advies van de bedrijven.
Haal er hulp bij
Het inschakelen van hulp is dan ook een laatste tip dat bedrijven aan andere bedrijven geven die aan de slag willen. Onder meer technische solution providers, consultants en de GS1 organisatie kunnen assisteren bij de implementatie van de RFID-plannen.
GS1 Nederland was initiatiefnemer voor het oprichten van de ‘Expertgroep RFID in Fashion in de Benelux’. Deze steeds groeiende groep van retailers, merken en distributeurs wisselt ervaringen uit, verlaagt drempels voor een brede implementatie en stelt opgebouwde praktijkkennis ter beschikking aan de gehele markt.
Download hier het volledige rapport ‘Measuring the Impact of RFID in Retailing’.