
Door GS1 codes (EAN 13) te kopen kunnen bedrijven hun producten verkopen in winkels en op verkoopplatformen als bol.com, Wehkamp, Amazon, eBay, Google Shopping, Beslist.nl en Alibaba. Hoe en waar bestellen bedrijven barcodes? Elf ondernemers vertellen wat de barcode betekent voor hun business.
1 Truck-shop: ‘We groeien en daarom gebruiken we nu GS1 codes’
“Vrachtwagenchauffeurs zijn heel gevoelig voor hypes,” zegt Michel Zuurdeeg, met zijn vrouw Astrid Folkers eigenaar van Truck-shop B.V. De luchtverfrissers van Poppy uit Japan zijn een regelrechte hit bij vrachtwagenchauffeurs. Truck-shop B.V. groeit daarom flink. ‘Mijn klanten vragen om de officiële barcodes en je kunt er overal mee terecht. Kortom, succes schept verplichtingen. Ik ben blij met de barcode, want nu kan ik overal met mijn product terecht.’
2 Voetbalgeschenk.nl:
'Ik had eerst barcodes voor weinig geld gekocht bij een andere aanbieder'
Erik Andriessen van Voetbalgeschenk.nl verkoopt voor de echte voetbalfans poppetjes van hun favoriete spelers. "Ik had eerst een paar barcodes voor weinig geld gekocht bij een andere aanbieder. Maar als je bij Bol.com en Amazon wilt verkopen, kun je daarmee niet aankomen. Die vragen standaard om codes van GS1. Barcodes garanderen dat je je producten altijd kunt verkopen.
3 Koffiebrander Keikoffie:
'Barcode leek me veel gedoe, maar het bleek niet ingewikkeld'
Maurice de Jong: ‘Barcode leek me eerst veel gedoe, maar bleek achteraf vrij gemakkelijk’. Dat hij om via bol.com te verkopen aan de barcodes moest, zijn dus voor hem meer een ‘moetje’, dan een eigen wens. ‘Op de site van Bol.com staat dat je productcodes moet hebben, daarom heb ik contact opgenomen met GS1 Nederland. Eerst vond ik het gedoe, want ik wist eerst niet dat ik daar moest zijn. Maar toen ik eenmaal contact had met GS1, ging het vrij gemakkelijk. Ik snap dat het moet, vanwege allerlei regelgeving, maar voor mij is het eigenlijk alleen maar een extra handeling.’
4 Bouillon Brothers: Barcode prachtig vehikel voor inzicht in verkoopdata
Aan verse bouillon worden tal van goede eigenschappen toegeschreven. Bouillon Brothers springt daar op in. Ze liggen nu ook in het versschap van Albert Heijn. Marijke de Laat: “Je weet dat je ze nodig hebt, maar staat daar eerst niet bij stil. Maar barcodes zijn data. Daar draait alles om. Je krijgt inzicht in hoeveel je verkoopt en in welke filialen, welke smaken het beste aanslaan. Meten is weten en de barcode is daarvoor een prachtig vehikel.
5 Uiltje Brewing Company:
'Barcodes zijn briljant, ze praten met alle systemen in de wereld'
Uiltje Brewing Company maakt extreme bieren voor echte bierliefhebbers uit de hele wereld. Ruben Korthuis: “Zodra je wordt opgepikt door grote spelers, krijg je te maken met ‘grote systemen’. Het is een briljant systeem, want barcodes praten met alle systemen in de wereld.” Het bezorgt soms ook hoofdbrekens. “Hadden we eindelijk door hoe je de codes maakt en op de flesjes krijgt, wordt de doos met flesjes niet in ontvangst genomen [statiegeld] omdat daar dan weer geen aparte barcode op zit.”
6 Cake Dutchess koopt GS1 barcodes voor de internationale handel
Etty van Urk van Cake Dutchess verkoopt over de hele wereld haar eigen, eetbare modelleerklei. Maandelijks gaan er pallets naar Europa, Australië en de VS. “Ik ben niet meteen aan barcodes begonnen, ik dacht dat regel ik wel een keer. Moeilijk was het niet. Ik heb op de website van GS1 gelezen hoe het werkt en de online cursus gevolgd.” Ze ziet het nut wel van de barcodes in. Juist vanwege de internationale handel is het handig dat je overal dezelfde standaard kunt gebruiken.”
7 Monbeki: Barcodes geven meer structuur in je voorraadbeheer
Ze kon zelf nooit een rugtas vinden die haar echt aansprak, dus maakt Kiki Jaspers die nu zelf. De tassen van Monbeki zijn stoer, duurzaam en makkelijk te personaliseren. Voor een complete tas, maar ook voor elk los onderdeel, heeft ze nu een barcode. “Mijn droom is om straks internationaal te gaan. Dan zijn die codes gewoon nodig.” Samen met GS1 hebben we bedacht welke producten een barcode zouden krijgen.
“Ik wist er nog niet veel van, ook niet dat je je eigen product een eigen code kunt geven. Ik heb er honderd barcodes afgenomen, maar ik zat wel met een dilemma: de rugtassen zijn er in zoveel mogelijkheden. Heb ik dan een code nodig voor elke klep, tas, binnentas of complete tas? Daarover heb ik met GS1 lang zitten praten. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om alle losse onderdelen een code te geven en ook een complete combinatie krijgt nu een unieke code.”
8 Lekkerineenpotje: 'Logistiek is niet mijn talent, die barcodes besteed ik gewoon uit'
Een smeerbare deodorant, in plaats van een spuitbus. Dewi van de Waeter moest aan de bak, want drie varianten kwamen te liggen in het Albert Heijn-schap. “Als je product in honderden Albert Heijnwinkels komt te liggen, kun je die niet meer aan de keukentafel maken. Dan heb je geen dertig potjes nodig, maar 10.000. Heel prettig is het om alles rondom barcodes uit te besteden, want ik vind dat soort dingen best eng, logistiek is niet mijn talent. Het geeft me de rust om met mijn bedrijf bezig te zijn.”
9 vanBlik: ‘De barcode is een mooie dataverzamelaar’
Maartje Schoolderman, eigenaar van vanBlik stopt lekkere maaltijden in blik. De blikken, in drie smaken, staan al bij Albert Heijn in het schap. Intussen werkt ze aan nieuwe varianten. En ze verzamelt data, want daar is ze gek op. Barcodes waren voor Maartje vooral een moetje. “Ik zag het vooral als een lang getal. Ik doe ook niet aan e-commerce, dus mijn betrokkenheid bij de barcode is vrij laag. Maar de barcode is een mooie dataverzamelaar."
10 Kledingwinkel KMDB: Duizenden barcodes nodig.
Voor elke maat en soort opdruk weer een aparte code
Priscilla Toppers ging met haar webshop KMDB voor kinderkleding ook leveren aan andere winkels. Ze moest er duizenden barcodes voor aanvragen. “Dat lijkt veel, maar voor elke maat shirt en voor elke soort opdruk heb je een aparte code nodig. Dat zijn er voor de shirtjes alleen al 7000.” Ze kon geregistreerde, maar ook ongeregistreerde codes kopen. Ze kozen voor de geregistreerde codes. “Dan ben je zeker dat ze goed zijn en altijd en overal kunnen worden gelezen. Je wilt het toch allemaal netjes doen en zorgen dat het klopt.”
11 Phing-Thing: ‘Barcode is belangrijke mijlpaal in proces van ondernemen’
De Phing-Thing is kunst, een gelukmakertje en het heeft nog geen barcode op zijn lijf geplakt gekregen. Dat zou ook zonde zijn. Als het beeldje in de winkel komt, gaat de barcode op het doosje. “Voor de kosten hoef je het ook niet te laten, een bedrag van 55 euro per jaar voor tien codes en dat is alles. Ik zie het als een volgende stap, die je als kleine, beginnende ondernemer zet. Je begint met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, dat is één mijlpaal. De barcode is een volgende mijlpaal. Nu is het echt. Het zegt ook: je bent uit het proces van prototypen.”
Waarom bij GS1 barcodes kopen?
Bedrijven kunnen eigenlijk niet zonder de GS1 barcode. Marieke van der Spruit, communicatiemanager GS1 Nederland: “Er zijn verschillende bedrijven die EAN barcodenummers verkopen, vaak goedkoop en snel geregeld. Maar let op; goedkoop is duurkoop, want deze bedrijven gebruiken nummers oneigelijk met als risico dat je alsnog nieuwe officiële GS1 nummers moet bestellen en dus alsnog duurder uit bent.” Kortom, laat u goed informeren over uw EAN. Vraag uw handelspartner wat die van u verwacht.