
Het verminderen van verspilling, effectiever maken van track & trace en slimmer en meer geautomatiseerd werken kan tot enorme besparingen leiden in de retailsector. De Cranfield School of Management becijferde dat alleen al in Groot-Brittannië de besparing kan oplopen tot 10,5 miljard Britse pond. Eén absolute voorwaarde voor het behalen van dit enorme succes is een brede adoptie van standaarden. Retailers die deze omarmen kunnen bovendien veel beter voldoen aan de torenhoge eisen die consumenten nu én in de nabije toekomst stellen.
In een wereld waarin de wil van de consument wet is, lopen steeds meer productgegevens kriskras door elkaar. Retailers doen er goed aan hun data op orde te hebben. Maar wat als die data afkomstig is van leveranciers en producten die niet voldoen aan een bepaalde standaard? Vandaag de dag zorgt de barcode ervoor dat informatie eenvoudig te scannen en verwerken is door bedrijfssystemen, zoals kassasoftware dan wel voorraadtools. Deze data is vervolgens eenvoudig te delen met toeleveranciers en afnemers.
Real-time klanten informeren
Het is aan retailers om te bepalen in hoeverre ze willen voldoen aan de eisen van een markt die in sneltreinvaart meer klantgericht wordt. Het automatisch verzamelen van productdata door de logistieke keten kan retailers op real-time basis informeren. Bovendien helpt dit ze bij het efficiënter plannen.
Opkomende en aanvullende technologieën zoals blockchain, het Internet of Things, cloud computing, kunstmatige intelligentie, augmented reality en stemherkenning kunnen de voordelen voor retailers verder vergroten. Wie in staat is om de hele keten aan elkaar te knopen, kan klanten waardevolle en bruikbare productdata voorschotelen op basis van een wereldwijd en standaard ecosysteem van data. Een aanvullend voordeel is dat namaakartikelen snel detecteerbaar zijn en gezondheidsrisico’s te reduceren door de verbeterde en makkelijk deelbare productinformatie.
Keuze tussen twee uitersten
Volgens de Britse onderzoekers van PA Consulting Group met het rapport 'Without global standards, can the retail industry give customers what they want?' lijken retailers op dit moment te staan voor een keuze tussen twee uitersten, maar zal de toekomstige oplossing toch ergens in het midden liggen. Het ene uiterste omschrijven de onderzoekers als een wereld waarin klanten volledig centraal staan, waarin samenwerking en vertrouwen de dienst uitmaken. Het andere uiterste is een wereld waarin chaos regeert, er beperkte keuze is voor consumenten en wantrouwen heerst.
'Wat consumenten vandaag de dag wenselijk achten: productinfo die ruim voorhanden is, track & trace data mede over afkomst en locatie van artikelen'
De situatie waarin volledig vertrouwen heerst lijkt op het oog beter in te spelen op wat consumenten vandaag de dag wenselijk achten: productinfo die ruim voorhanden is, track & trace data mede over afkomst en locatie van artikelen. Dit voorbeeld zal een race naar steeds gedetailleerdere data in gang zetten. Het chaosvoorbeeld lijkt enigszins op de situatie aan het begin van het huidige e-commerceavontuur. Klanten wisten en weten niet wat echt is en wat namaak, er is een gebrek aan goede productdata die bovendien niet of lastig deelbaar is.
Aantal belangrijke stappen vereist
De noodzaak om data eenvoudig uit te wisselen is duidelijk, maar er is nog wel een aantal stappen nodig voordat retailers gebruik kunnen maken van de aanvullende voordelen die nieuwe technologie kan bieden. Allereerst is samenwerking nodig tussen retailers en fabrikanten. Vervolgens moeten partijen zoveel mogelijk data gaan verzamelen, over materialen, ingrediënten, allergieën, bronnen, tijd, locatie, THT, etc. Nadenken over een datastructuur die kan werken op basis van de Global Trade Item Number (GTIN) structuur. De informatie moet te lezen zijn door softwaresystemen. Ook moeten ketenpartijen uitvinden hoe en met welke techniek ze data willen presenteren, tracken en tracen. Vervolgens zouden ze de data moeten delen in een centrale database, liefst via een standaard API (koppeling tussen systemen).
GS1 datapools
De belangrijkste stap op weg naar een ‘oplossing’ voor de retailsector is volgens Cranfield het bereiken van overeenstemming over een set aan standaarden. Dit helpt onder andere bij het nemen van betere inkoopbeslissingen. Informatie is real-time beschikbaar en elke stap en het effect daarvan is terug te koppelen naar het bronsysteem van een retailer of producent. Het is dé kans voor retailers om een stuk responsiever te worden en beter in te spelen op trends en wensen van consumenten.
GS1 in het Verenigd Koninkrijk hebben daarvoor uiteraard ook hun dataplatform om productinformatie te delen. Hun gewenste doel is een samenwerking op intra-industrieel niveau te creëren. Ze willen een echt wereldwijd platform, gevoed met data van allerlei bronnen, gecontroleerd door middel van blockchain technologie en toegankelijk voor alle partijen. In Nederland zijn GS1 Data Source in algemene zin en GS1 Fashion Base al vergelijkbare platformen geïntroduceerd.
E-commerce naar hoger niveau tillen
Het maakt de weg vrij voor retailers om hun e-commerce platformen naar een veel hoger niveau te tillen. Echte personalisatie in aanbod en gemak naar de klant komt daarmee wel heel erg dichtbij.