
Hoeveel e-commerce-velden in GS1 Data Source zijn er ingevuld? Daarover worden de leveranciers in de sector doe-het-zelf, tuin en dier vanaf 1 april maandelijks geïnformeerd. Met deze vulgraadrapportages wil GS1 Nederland het gebruik van GS1 Data Source stimuleren. Projectmanager Wendy Bluijs: “Iedere retailer in deze sector is bezig met de online revolutie. GS1 Data Source vervult daarin een cruciale rol.”
Leveranciers ontvangen straks op de eerste dag van elke maand een email met een infographic. Die toont overzichtelijk de status van de e-commerce-velden, niet alleen van dat moment maar ook van de voorgaande maanden. Wie meer wil weten, kan vervolgens doorklikken naar MijnGS1 voor de uitgebreide Excel rapportage. “Daarin staat per artikel welke velden wel en niet zijn ingevuld. Ziet een leverancier in de infographic zijn score veranderen? Dan kan hij in de rapportage achterhalen wat de oorzaak is”, vertelt Wendy Bluijs, projectmanager Retail Non-Food bij GS1 Nederland. De vulgraadrapportage moet leveranciers inzicht geven en stimuleren om aan de slag te gaan. “Wij zijn in 2015 gestart met het toevoegen van e-commerce-velden aan het datamodel van GS1 Data Source. Die e-commerce-velden zijn broodnodig om artikelen online vindbaar te maken en de online omzet te verhogen. Wij willen het gebruik van GS1 Data Source stimuleren en de online vindbaarheid en verkoop een boost geven”, stelt Bluijs.
Verplichte en optionele velden
De vulgraadrapportage geeft een totaalscore, maar ook scores voor de verplichte en voor de optionele velden. Bluijs. Door de diverse invoer mogelijkheden, artikeldata die al voor 2015 beschikbaar was en de voortdurende uitbreiding van het datamodel is het zinvol om ook de score voor de verplichte velden te tonen. De vulgraadrapportage kan voor leveranciers ook een mooi instrument zijn dat voor hun artikelen signaleert als er nieuwe velden zijn toegevoegd. Dat de vulgraadrapportage ook de score voor de optionele velden toont, ligt eveneens voor de hand. “Dat zijn velden die weliswaar niet verplicht, maar voor veel retailers erg belangrijk zijn. Voor leveranciers kunnen dit juist de velden zijn waarmee zij hun producten kunnen onderscheiden van de rest”, stelt Bluijs. “Overigens zal een score van honderd procent op de optionele velden niet altijd mogelijk zijn. Wij geven de score per productcategorie, maar daaronder vallen meerdere artikelen met velden die niet altijd voor elk artikel relevant zijn.”
Gefaseerde invoering
De vulgraadrapportage is ontwikkeld in opdracht van en in samenspraak met de deelnemersorganisatie in doe-het-zelf-sector. In januari hebben vier leveranciers en één retailer als test een eerste rapportage ontvangen. “Die is zeer positief ontvangen. Alle leveranciers waren blij met het extra inzicht. De feedback die ze hadden, betrof vooral het gebruikersgemak. Denk aan het ontbreken van een legenda of het toevoegen van bijvoorbeeld het FieldID. Die feedback is verwerkt in de nieuwste versie van de vulgraadrapportage, die deze week in gebruik is genomen.” Niet alle leveranciers zullen meteen op 1 april een vulgraadrapportage ontvangen, legt Bluijs uit. “Dat gebeurt gefaseerd, zodat we de leveranciers kunnen begeleiden en ondersteunen bij de interpretatie van de cijfers en het rapport niet onderin een la verdwijnt. Wij willen tenslotte dat leveranciers iets hebbenaan de inzichten uit de vulgraadrapportage en hiermee aan de slag kunnen,.”
Zo snel mogelijk de vulgraadrapportage ontvangen?
Publiceer uw artikeldata en meld u aan bij GS1.
GS1 genereert de vulgraadrapportage op basis van artikeldata wat gepubliceerd is aan de GLN van de datakwaliteitscontrole van GS1. Om de vulgraadrapportage te kunnen ontvangen is een eerste stap om uw artikeldata te publiceren aan de GLN van de datakwaliteitscontrole onder GLN 8712345012021. Neem vervolgens contact op met het GS1 doe-het-zelfteam via info@gs1.nl.