
Over inzicht in de keten beschikken is een groot goed. Toch bleken tot voor kort veel bedrijven moeite te hebben met het delen van data, noodzakelijk voor het creëren van een groter inzicht in de supply chain. Blockchain en vooral de toepassingen daarvan lijkt sexy genoeg om een grote groep bedrijven wel in beweging te krijgen. Standaarden voor het eenduidig definiëren van objecten zijn uiteraard ook bij Blockchain onmisbaar. Hoe werkt de technologie en waarom zijn standaarden voor Blockchain zo noodzakelijk?
Veeleisende ketenpartners en consumenten willen het liefst real-time op de hoogte worden gehouden van de status van een betaling, de locatie van een zending en de levertijd. Hetzelfde geldt voor het bijhouden van productdata én afspraken tussen handelspartners.
Het handmatig bijhouden van al deze handelingen, transacties en activiteiten is eenvoudigweg niet meer haalbaar. Arbeid is daarvoor in de westerse wereld te duur en bovendien is de mens ook een notoire foutenmaker. Ofwel, wie de snelheid én het inzicht in de keten wil vergroten, kiest voor automatisering in de een of andere vorm. Blockchain is dan één van de opties, zij het nog niet voor elke toepassing omdat de technologie bijzonder veel rekenkracht vereist.
'…de mens is een notoire foutenmaker'
‘Mogelijkheden om te pionieren’
Ben Woldring, oprichter van de eerste vergelijkingssites als bellen.com en gaslicht.com ziet dat blockchain vooral kansen biedt: "De blockchaintechnologie biedt mogelijkheden om te pionieren. Vergelijk het met de ondernemers die vorige eeuw hun kansen grepen met de opkomst van het internet. Door nieuwe markten te blijven aanboren en continu te innoveren is niets onmogelijk.” Woldring verzorgt op het GS1 congres op 8 maart een presentatie. Het evenement staat in het teken van (online) productinformatie en nieuwe technologieën.
Hoe werkt blockchain?
De opzet van een ‘blockchain’ is redelijk eenvoudig, zij het voor veel bedrijven nog wat abstract. De blockchain is te vergelijken met een netwerk waarin elke nieuwe activiteit – bijvoorbeeld een transactie – om de zoveel minuten wordt gekopieerd naar een andere locatie. Het netwerk bestaat veelal uit servers. De nieuwe locatie controleert van elke activiteit de afgesproken informatie. Doorgaans controleren meerdere locaties of ‘partijen’ de transactie, waardoor deze controle meer zekerheid krijgt. Belangrijk is het om – zeker in tijden waarin de capaciteit van servers nog beperkt is wat betreft rekenkracht – de hoeveelheid binnen een blockchain te controleren informatie te beperken.
Loek Boortman (GS1): ‘Verdiep je als ondernemer in blockchain’
Blockchain kan ook een enorme boost geven aan het aspect vertrouwen. Is er tussen ketenpartners sprake van onderling vertrouwen, dan zullen deze bedrijven sneller besluiten tot het delen van data. Data delen met behulp van EDI-koppelingen én standaarden, al dan niet sectorafhankelijk, is verstandig en effectief. Desondanks zorgt een EDI-koppeling doorgaans slechts voor informatie-uitwisseling tussen twee partijen. De overige supply chain partners hebben geen toegang tot deze data en keteninzicht is, als gevolg van de beperkte informatie toegang, op zijn best suboptimaal.
‘Is er tussen ketenpartners sprake van onderling vertrouwen, dan zullen deze bedrijven sneller besluiten tot het delen van data’
Loek Boortman, CTO en innovatiemanager bij GS1 Nederland: “Blockchain is het toverwoord van vandaag de dag om te starten met het op een betrouwbare manier ontsluiten van data. Wat ik wel constateer is dat veel blockchain-initiatieven in gesloten ketens plaatsvinden. Ik verwacht dat dit zal veranderen en dus is het verstandig dat bedrijven zich nu al gaan verdiepen in de mogelijkheden en waar mogelijk starten met een pilot.”
Blockchain standaarden
Blockchain standaarden zijn gewenst. Immers, wie data wil delen, deze wil gebruiken voor communicatiedoeleinden én wie een breed gebruik van de data nastreeft, zal gebruik moeten maken van een standaard. Voorbeelden zijn de open standaarden van GS1 en ISO, de Electronic Product Code Information Services (EPCIS) en de Core Business Vocabulary (CBV).
De standaarden ondersteunen bij het gestandaardiseerd uitwisselen van data en het traceren van artikelen op itemniveau. De benodigde basis voor een blockchain standaard is er daarmee al, of in elk geval deels. Wat rest is ten eerste overeenstemming binnen sectoren of binnen samenwerkingsverbanden. Een tweede belangrijk aspect waar ondernemers energie in moeten willen steken is een verandering van ‘mindset’.
Het delen van data is een noodzaak en bedrijven moeten dit willen zien. Een blockchain kan prima opereren wanneer ondernemers slechts een deel van een document delen. Dit volstaat voor het creëren van voldoende zekerheid én houdt de validatie van de data behapbaar voor servers.
GS1 Congres 8 maart
Meer weten over Blockchain? Ben Woldring, oprichter van de eerste vergelijkingssites (o.a. bellen.com en gaslicht.com) staat op 8 maart op het plenair podium. Mis het niet, schrijf u nu gratis in!