
Voor sectormanager Jerry Tracey van GS1 was de doelstelling voor 2018 helder: dit jaar moet de productinformatie in GS1 Data Source echt op orde zijn. De kwaliteit van de data moet stevig worden verankerd. En dat ben je met het op orde houden van productinformatie nooit. Kortom, het is en blijft altijd zaak om scherp te blijven. Maar hoe hebben we het er dit jaar vanaf gebracht?
“De sector is zich bewust van het belang van het feit dat het op orde krijgen én houden belangrijk is. Het gaat over de urgentie van het snel laten controleren van data.”, zo luidde het heldere statement in het artikel ‘vorderingen datakwaliteit net voldoende’ van Tracey in januari.
Gedurende het jaar bleef de focus op het datakwaliteitsprogramma DatakwaliTijd 2.0 en hebben we retailers en leveranciers geholpen met het op orde krijgen van de datakwaliteit.
1. In mei slaan retail én industrie met de vuist op tafel: ‘Het moet sneller’
In mei was de boodschap van het GS1 bestuur met DatakwaliTijd 2.0: consequenties voor leveranciers helder: ‘Het moet sneller!’ Er was onbegrip over de trage progressie van het DatakwaliTijd 2.0 programma. Het slagen daarvan is immers een belang van retail en industrie samen. Jerry Tracey: “De urgentie is hoog. Er moet een serieuze versnelling plaatsvinden om eind 2018 een betrouwbare datapool te hebben.“
Het is een project waar alle marktpartijen voor hebben getekend
“Het is een project waar alle marktpartijen voor hebben getekend: retail, industrie, GS1 én de Data Management Services die zorgen voor het controleren van data. Iedereen snapt het gezamenlijk belang. Ook de FNLI staat hier achter. Er is door alle partijen fors geïnvesteerd. Het signaal is dat we niet accepteren dat het langer gaat duren. Elke leverancier moet al zijn productdata hebben laten goedkeuren voor eind 2018.”
2. Veel leveranciers hebben met positief resultaat hun artikelgegevens laten controleren
Half juli is er ook goed nieuws te melden. Heel wat leveranciers zijn aan de slag gegaan en hebben veel van hun artikelgegevens laten controleren met een goed resultaat. Dat wilden we als GS1 Nederland niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben we deze week bij een aantal leveranciers een welverdiende taart laten bezorgen.
3. Niet iedereen slaagt in het laten controleren van productdata. Met gevolgen
Ook waren er harde consequenties voor enkele leveranciers. Na veelvuldig aansporen viel voor een aantal leveranciers het doek, omdat zij niet voldeden aan de criteria voor datakwaliteit, werden zij afgesloten van de database.
Er is hard gewerkt, zeker ook door leveranciers.
Mooie race tegen de klok
Het was een bewogen jaar voor DatakwaliTijd 2.0 in de levensmiddelensector. Er is hard gewerkt, zeker ook door leveranciers. Productinformatie in GS1 Data Source op orde krijgen én goed houden. Daar draait het allemaal om in het datakwaliteitsprogramma. En er is nog wel werk te doen voordat alle gevraagde informatie van producten in de sector in de database betrouwbaar zijn. We zijn goed op weg!