
Productdata van ‘nice to have’ naar ‘need to have’
Wat staat de doe-het-zelf-, tuin,- en diersector te wachten? Consumenten willen meer weten, zien en virtueel beleven. Wetgeving maakt dat er steeds meer productinformatie verplicht wordt gesteld. Wat dit betekent? ‘Een product verkopen in de digitale wereld staat of valt met volledige en correcte productdata,’ zegt Marco van der Lee, accountmanager doe-het-zelf, tuin en dier bij GS1 Nederland. Er is nog altijd onderschatting van het belang van productdata en de impact op de online sales.
Het goed op orde krijgen van productinformatie, dat valt voor veel bedrijven echt niet mee. Het is een veelomvattend project waarbij uiteenlopende disciplines zijn betrokken, zoals marketing/sales, automatisering, logistiek et cetera. Het vergt bovendien ingrijpende aanpassingen van back office-systemen en de wijze waarop datastandaardisatie in organisaties is verankerd.
Van ‘nice to have’ naar ‘need to have’
Wat zijn de gevolgen van het niet hebben van een gezamenlijke ‘data-oplossing’, zoals GS1 Data Source? Een van de meest voorkomende risico’s is dat productdata verspreid opgeslagen ligt door de organisatie en in verschillende systemen. Het gevolg is dat productinformatie niet consistent, niet actueel, onvolledig of zelfs verkeerd is.‘ Alle artikelinformatie over producten op orde hebben, wordt écht verplichte kost - ‘need to have’, Van der Lee. Dat geldt natuurlijk voor retailers, groothandels én leveranciers. Volgens Van der Lee kunnen leveranciers, groothandels en retailers in de Benelux daadwerkelijk de vruchten gaan plukken als ze dit goed geregeld hebben.
Leveranciers, groothandels en retailers in de Benelux kunnen daadwerkelijk de vruchten gaan plukken als ze hun productdata goed geregeld hebben.
Uitbreiding datamodel Benelux
Voor de uitwisseling van de productdata via de GS1 datapool is een Benelux datamodel door de doe-het-zelf-, tuin,- en diersector ontwikkeld. Dit model bevat meer dan 2000 datavelden, waarbij per productgroep een zogenaamde 'e-commerce set' is gedefinieerd. Deze set is een verzameling van circa 10 datavelden die op online zoekcriteria van consumenten zijn gebaseerd. 'De sector wil het datamodel verder uitbreiden zodat de sector in de breedte en in de diepte hun markt beter kunnen bedienen. We zijn hier ín december vorig jaar mee gestart.'
Implementatie support
Behalve de noodzakelijke uitbreidingen en verfijningen van het GS1 datamodel en de artikeldatapool staat 2018 vooral in het teken van het gebruik van de artikeldata in de Benelux. 'Leveranciers zullen hun data-invoer verder uitbreiden zodat groothandels en retailers deze in hun systemen kunnen verwerken. We zullen de bedrijven hierbij ondersteunen door het aanbieden van trainingen waarbij medewerkers van bedrijven met elkaar rondom tafel zitten om ervaringen uit te wisselen. We hebben ook een rapportage ontwikkeld waarmee bedrijven zicht krijgen op de volledigheid van de door hen ingevulde e-commercevelden. In januari 2018 zullen we in Nederland samen met Bouwmaat en de leveranciers Akzo Nobel, Cotap, JéWéRET en Tiger hiervoor een pilot gaan uitvoeren.'
Gevaarlijke stoffen
In 2018 starten we ook met een datakwaliteit service rondom gevaarlijke stoffen. Om te voldoen aan de wetgeving voor de opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen wisselen retailers en leveranciers gevaarlijke stoffen informatie uit via de GS1 datapool voor artikelen waarop een veiligheidsblad (SDS) van toepassing is. Bij de datakwaliteitscontroles zal GS1 gaan bekijken of het veiligheidsblad volgens de formele (wettelijke) vereisten in de datapool is ingevuld.
Alleen de meest elementaire data is gemiste kans
Van der Lee ziet de betrokkenheid en inzet van retailers, groothandels én leveranciers als het belangrijkste uitgangspunt om productdata zo compleet en correct mogelijk uit te wisselen. Zíj moeten het doen. Wel zou hij graag zien dat datakwaliteit nog hoger op de agenda van de sector komt te staan. Informatie die voorheen uitsluitend bij het fysieke product voorhanden was, moet nu online beschikbaar zijn. Sterker, de consument ‘vaart’ in toenemende mate op digitale informatie om zijn doe-het-zelf-klus voor te bereiden en gebruik deze data om producten te vergelijken. Zoekmachines als Google of vergelijkingssites doen hetzelfde. 'Er zijn nog steeds bedrijven die het belang van productdata en de impact op online sales nog onderschatten. Het gevolg is dat leveranciers alleen de meest elementaire data invullen. Dat is een gemiste kans! Mijn advies is om zoveel mogelijk relevante e-commerce velden in de GS1 datapool in te vullen, je helpt de consument om gerichter te zoeken, het verhoogt de conversie en je online omzet!
Kortom, als de doe-het-zelfsector datakwaliteit nog breder gaat dragen, is deze klaar om te profiteren van de groei in e-commerce.'