
Wij blijven hameren op het belang van productdata. Maar er is een veel belangrijkere reden om met data aan de slag te gaan dan het simpele feit dat u dat wordt gevraagd: geld. Een infographic laat zien dat elk verkoopkanaal beter rendeert als de kwaliteit van data toeneemt. En het kost de hele keten minder geld om alle daaruit voortvloeiende orders uit te leveren.
Klanten die zowel online als in de winkel boodschappen doen, besteden twee keer zo veel als klanten die alleen de winkel bezoeken. Dat constateert Target, na Wal-Mart de grootste retailer in de Verenigde Staten. Die online klanten leveren echter niet alleen het meeste geld op, maar zijn ook het meest veeleisend.
Dat blijkt onder meer uit een infographic: The Rising Risks of Poor Data Quality—and Its Impact on Your Entire Business die onze Amerikaanse collega’s van GS1 US hebben opgesteld op basis van verschillende onderzoeken. Maar liefst 71 procent van de online klanten rekent erop te kunnen zien wat in elke winkel op voorraad ligt. Als die voorraad niet klopt, leidt dat tot een omzetverlies van 8,7 procent.
Consument laat merk links liggen door onjuiste productinformatie
Een ander feit uit de infographic: 86 procent van de consumenten laat een bepaald merk links liggen na een negatieve ervaring door onjuiste productinformatie. Dat leidt niet alleen tot gemiste omzet op internet, maar ook in de winkel. Inmiddels gebruikt 84 procent van de consumenten hun smartphone tijdens een bezoek aan de winkel. De productinformatie die ze op hun mobiel vinden, moet dus wel van goede kwaliteit zijn.
Zes extra trucks
Ook verderop in de supply chain is de impact van slechte datakwaliteit voelbaar in de portemonnee. Het gebruik van verkeerde transactionele data kan leiden tot 25 procent meer arbeidskosten, simpelweg omdat medewerkers in distributiecentra op het verkeerde moment de verkeerde dingen doen.
Als een doos iets meer dan een halve centimeter te hoog wordt ingeschat, leidt dat tot 20 dozen minder per pallet en 1000 dozen minder per vrachtauto. De systemen die de logistieke processen aansturen, denken simpelweg dat niet meer goederen op de pallet en in de vrachtauto passen. Zes extra trucks zijn nodig om alle goederen dan toch in de winkel te krijgen.
“In de supply chain is de impact van slechte datakwaliteit ook voelbaar in de portemonnee”
Gebruik GS1-standaarden
Wat kunt u zelf doen aan verbetering van de datakwaliteit? Allereerst starten met gebruik van bestaande EDI-standaarden van GS1 voor het versturen of ontvangen van orders en andere berichten. Elke keer dat dergelijke data handmatig moeten worden ingevoerd, stijgt de kans op fouten in transactionele data.
Daarnaast GS1 Data Source te gebruiken voor het uitwisselen van productinformatie. Deze datapool is allang niet meer alleen interessant voor logistieke data, maar ook voor de productinformatie die consumenten online in staat stelt te vinden wat ze zoeken. Maar dan moeten die data wel volledig en correct zijn.
Voor Target is investeren in datakwaliteit inmiddels een strategische keuze geworden. “Data is een belangrijke asset die omzetgroei aanwakkert.”