
Wat zijn de belangrijkste successen van het afgelopen jaar? En wat zijn de speerpunten voor 2017? De sectormanagers van GS1 Nederland blikken terug en vooruit. Hans Lunenborg, sectormanager gezondheidszorg: “Traceerbaarheid is geen los project, maar een langdurig programma.”
Wat waren het afgelopen jaar noemenswaardige successen?
Lunenborg: “We hebben enorme stappen gezet in het gebruik van GS1 standaarden voor wat betreft traceerbaarheid in de Nederlandse ziekenhuizen. Meer dan een derde gebruikt standaarden in een of meer processen, zoals de operatiekamer (OK). Daarnaast registreert de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) sinds kort de orthopedische implantaten door het scannen van GS1 barcodes. Een voorbeeld uit ons programma waar wij al lang mee bezig zijn. Vindt er een calamiteit plaats, dan kan 100% van de geregistreerde prothesen herleid worden naar de patiënt.”
Pratende over successen noemt Hans Lunenborg ook GS1 Data Source Healthcare, de centrale bron voor het uitwisselen van artikelgegevens in de gezondheidszorg. “Hier hebben we hard aan gewerkt. De U.S. Food and Drug Administration (FDA) heeft de UDI-wetgeving opgesteld. Deze verplicht leveranciers van medische hulpmiddelen een Unique Device Identifier (UDI) aan hun producten toe te voegen en productinformatie te delen met de FDA-database. Dit kan met GS1 barcodes en GS1 Data Source Healthcare. In Nederland zijn we bezig het eerste ziekenhuis op de database aan te sluiten.”
Wat is momenteel vooral de vraag uit de markt?
Kijkende naar de ‘farma-kant’ ziet Hans Lunenborg, dat het voldoen aan de internationale wetgeving een hot item is. “Op 9 februari 2019 moeten alle geneesmiddelverpakkingen in Europa voorzien zijn van een DataMatrix barcode met daarin een uniek identificatienummer, vervaldatum, batch en serienummer. Dit in het kader van de Falsified Medicines Directive (FMD-wetgeving). Leveranciers zijn hier enorm mee bezig. Apothekers vinden het echter lastig hier mee om te gaan. Daarom betrekken wij hen specifiek bij deze wetgeving en willen we benadrukken wat de meerwaarde van het gebruik van de GS1 DataMatrix is.”
Wat zijn de belangrijkste business voornemens voor 2017?
Lunenborg: “Verdere uitbreiding van de traceerbaarheid in ziekenhuizen, focus op het uitrollen van GS1 Data Source Healthcare en wat ik net al noemde, veel ondersteuning zetten op FMD- en UDI-wetgeving. Naast de UDI-wetgeving voor de U.S. volgt ook een wetgeving voor de Europese markt. Meer details worden naar verwachting begin 2017 bekend gemaakt.”
Hans Lunenborg vervolgt: “En ja, de intensivering van de samenwerking met standaardisatieorganisaties als HL7 en IHE, maar ook met ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Nictiz. Dit om onze standaarden zo goed mogelijk in het zorglandschap te kunnen inbedden.”
GS1 werkt dus met standaardisatieorganisaties en overheid samen. Zijn er nog andere belangrijke samenwerkingsverbanden te noemen?
“Zeker”, zegt Lunenborg. “Verder werken we met zogenaamde Member Organizations (MO’s) van GS1 samen binnen het European Collaboration of Healthcare Organizations (ECHO)-project. Met dit project willen we ervoor zorgen dat alle marktpartijen binnen de verschillende landen op een eenduidige manier data kunnen uitwisselen met GS1 Data Source Healthcare.
Zou je de volgende zin af willen maken; ik ben in december 2017 pas echt tevreden als…
“… we de stijgende lijn met de ziekenhuizen op het gebied van toepassing traceerbaarheid door middel van GS1 barcodes weten vast te houden. En ook als we leveranciers bewust weten te maken van de meerwaarde van het gebruik van GS1 Data Source Healthcare bij het publiceren van data aan overheid en ziekenhuizen.”
Tot slot kaart Hans Lunenborg het VWS-afsprakendocument aan. Een steun in de rug voor ziekenhuizen en leveranciers om processen middels standaardisatie zo goed mogelijk te verbeteren: “We zitten in de afrondende fase. Daar ben ik erg blij mee.”
Een stijgende lijn vasthouden in 2017, daar gaat het Hans Lunenborg om. Een lijn die in het verleden is uitgezet en waarvan steeds meer de vruchten geplukt worden, zowel door ziekenhuizen als leveranciers.