
In succesvolle supply chains staat de klant centraal. Zowel retailers als leveranciers hebben immers een gemeenschappelijk belang: het leveren van een optimale service aan hun consumenten. Voor iedereen die dat in zich achterhoofd houdt, zijn veel keuzes opeens een stuk minder lastig. Denk aan het delen van data in de supply chain.
Supply chains moeten zich snel en flexibel kunnen aanpassen als omstandigheden onverwacht veranderen. Het gevaar is echter dat we ons te veel laten meesleuren door de waan van de dag en oorspronkelijke doelstellingen uit het oog verliezen. Hoe kunnen we dat voorkomen? Het antwoord is simpel: stel de consument centraal. De supply chain vindt immers zijn enige bestaansrecht in het bedienen van klanten. Als we gedwongen door omstandigheden de koers moeten bijstellen, is de klant het baken waarop we ons moeten blijven richten.
De vier pijlers voor supply chain succes
Onderzoeksbureau IDG noemt focus op de klant één van de vier pijlers voor een succesvolle supply chain:
- Klant centraal. De beste supply chains bouwen hun processen met maar één doel voor ogen: een uitmuntende service leveren aan eindklanten. Dat vraagt om besluitvormingsprocessen die zijn gericht op die eindklant. Daarvoor is focus nodig op aspecten zoals schapbeschikbaarheid, verkrijgbaarheid, kwaliteit en versheid.
- Gedreven door mensen. De beste supply chains kunnen niet zonder mensen die waarde toevoegen. Die mensen zullen zich echter wel moeten aanpassen. De uitdaging is om nieuwe talenten aan te trekken en vast te houden, maar ook om ze voortdurend te blijven ontwikkelen. Een leven lang leren is de sleutel tot succes.
- Transformatie door technologie. Technologie verandert de wijze waarop supply chains functioneren. De technologische mogelijkheden zijn bekend, maar roepen ook vragen op. In welke vormen van digitalisering moeten we investeren? Hoe creëren we een keten met gesynchroniseerde schakels? Hoe zetten we de stap naar een data-gedreven operatie?
- Anticiperen op risico’s. We krijgen meer en meer te maken met verstoring of zelfs ontwrichting van complete supply chains. Of de oorzaken nu technologisch, politiek of economisch van aard zijn: het is zaak om risico’s vroegtijdig te signaleren en daarop voorbereid te zijn. Dat is bittere noodzaak voor een toekomstbestendige supply chain.
Digitaal data uitwisselen: een ‘no-brainer’
Bedrijven die aan de slag willen met deze vier pijlers, staan voor lastige keuzes en ingrijpende maatregelen. In dat opzicht zijn sommige keuzes een ‘no-brainer’, bijvoorbeeld als het gaat om het creëren van een gesynchroniseerde supply chain met een data-gedreven operatie. Start vandaag nog met het digitaal uitwisselen van artikelgegevens binnen de supply chain. Via een datapool zoals GS1 Data Source is dat een relatief eenvoudige stap.
Supply chains die digitaal artikelgegevens uitwisselen, vergroten hun rendement en responsiviteit. De kans op inefficiënte beslissingen door foutieve gegevens, bijvoorbeeld in de afmetingen van artikelen of het aantal artikelen per pallet, neemt aanzienlijk af. Als etiketinformatie en andere data zonder menselijke tussenkomst worden uitgewisseld, zijn artikelen online eerder beschikbaar en veel beter vindbaar.
Data uitwisselen: tweerichtingsverkeer
Ook retailers zelf kunnen bijdragen aan een cultuur waarin het digitaal delen van data vanzelfsprekend is. Uit onderzoek van IGD's custom centric supply chain blijkt dat bijna de helft van de leveranciers de kwaliteit van de informatie van retailers maar matig vindt. Retailers beschikken over een schat aan informatie waarvan leveranciers vaak nog verstoken blijven, denk aan de vraagvoorspelling op dc-niveau. Leveranciers kunnen op basis van die informatie hun eigen planning en processen optimaliseren.
Drie op de vijf leveranciers en retailers stellen dat het gebrek aan vertrouwen verdere samenwerking dwarsboomt. Ook voor het slechten van deze barrière is meer focus op eindklanten van cruciaal belang. Leveranciers en retailers hebben immers één gedeeld belang: een uitmuntende service leveren aan eindklanten. Als alle schakels in de keten dat in hun achterhoofd hebben, mogen zaken zoals onderling vertrouwen en het delen van data geen struikelblok meer zijn.