
RFID is bezig aan een gestage opmars in de modesector. Logisch, want deze technologie is goed voor meer dan alleen een kostenbesparing. Dankzij het internet of things levert het ‘taggen’ van kledingstukken immers extra omzetkansen op. Dat wil toch iedereen? Voor de retailers die nog steeds twijfelen, heeft GS1 een calculator ontwikkeld waarmee de terugverdientijd van RFID kan worden berekend.
Dat RFID voordelen biedt in de supply chain, is genoegzaam bekend. Als alle kledingstukken zijn voorzien van een RFID-tag, verloopt de goederenontvangst in distributiecentra 90 procent sneller en neemt het aantal fouten in leveringen met 80 procent af. Maar ook op de winkelvloer levert invoering van RFID rendement op. Alleen al de tijd die winkelmedewerkers kwijt zijn met het inventariseren van de winkelvoorraad, kan met 96 procent omlaag.
RFID in de winkel: omzetstijging tot 20 procent
Dat winkelmedewerkers minder tijd kwijt zijn met het tellen van artikelen, betekent dat ze vaker - en beter - kunnen gaan tellen. Het aantal out-of-stock kan daardoor met de helft naar beneden. In de Verenigde Staten hebben retailers dankzij RFID de beschikbaarheid in de schappen zien stijgen van 70 tot 95 procent. Meer artikelen in het schap betekent automatisch meer omzet.
Daarnaast is RFID de sleutel tot een data-gedreven, gepersonaliseerde winkelbeleving, denk aan digitale paskamers. Door volop gebruik te maken van de ‘internet of things’ kunnen retailers hun klanten aanbiedingen op maat doen, extra mogelijkheden voor cross-selling genereren en de conversie met 40 tot 60 procent vergroten. Moderetailers die overgestapt zijn op RFID noteren een omzetstijging van zo’n 2 tot 20 procent. Een voorbeeld daarvan is het Britse River Island, dat de omzet in pilotwinkels met 10 procent zag groeien. Toen RFID uit deze pilotwinkels werd verwijderd, daalde de omzet weer met 10 procent.
Kennis en ervaring delen in expertgroep RFID
Tien moderetailers in de Benelux zijn inmiddels zo enthousiast over RFID, dat ze graag hun kennis en ervaring delen. Deze retailers vormen samen de Expertgroep RFID in Fashion in de Benelux, een initiatief van GS1 Nederland, GS1 Belgium & Luxembourg, het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en de community Fashion Logistiek van de Vereniging Logistiek Managent (vLm). Zij willen niet alleen elkaar helpen, maar hun praktijkkennis ook gebruiken om de drempels voor een brede implementatie van RFID te verlagen. Moderetailers die aan de slag willen met RFID, hoeven dus niet het wiel helemaal opnieuw uit te vinden.
Tot de tien retailers behoren G-Star Raw, Wolkyshop, Dobotex, GIKS Mode, Komono, Van de Velde, Bel&Bo en Scapa. “Nu de barrières zo langzamerhand tot het verleden gaan behoren en de prijzen van tags dalen, zijn de voordelen van RFID niet meer weg te wuiven. De modesector in de Benelux is klaar voor sectorbrede, grootschaligere implementaties van RFID”, stellen de initiatiefnemers van de expertgroep. Zij zijn niet de enige. Insiders voorspellen dat 2018 het jaar wordt waarin RFID daadwerkelijk doorbreekt, gebaseerd op het feit dat 57 procent van de Amerikaanse moderetailers al bezig is met implementatie.
ROI-calculator voor RFID
Ondanks de voordelen blijven veel moderetailers aanhikken tegen de hoge investeringen in RFID. Juist omdat RFID impact heeft op zoveel processen in retail en zoveel verschillende voordelen biedt, is het lastig om te meten wat die investeringen opleveren. Het resultaat is dat veel retailers wel nadenken over RFID, maar niet de beslissing nemen om daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Om retailers te ondersteunen in hun besluitvorming, heeft GS1 UK in samenwerking met RFID Journal een RFID ROI-calculator ontwikkeld. Retailers hoeven slechts een aantal variabelen in te vullen zoals het aantal artikelen, het aantal winkels, de gemiddelde prijs per artikel en de marge. Op basis van deze input en eerder opgenomen informatie van GS1 geeft deze tool een indicatie van de kosten en de potentiële voordelen van deze technologie. Iedereen kan deze tool, ontwikkeld in Excel, gratis downloaden.