
Dezelfde dag bezorgen wordt steeds meer een succesfactor in de logistieke afhandeling van een online bestelling. Dat blijkt uit een inventarisatie van de expertgroep E-Fulfilment en Warehousing van Shopping Tomorrow. Vooral voor kleinere webshops biedt same-day delivery kansen. Zij kunnen hun klanten late cut-off tijden bieden.
De expertgroep signaleert dat cut-off tijden tussen tien en twaalf uur ‘s avonds normaal beginnen te worden. Tot voor kort bracht dat de kleinere webshops in verlegenheid. Als zij hun klanten evenals bol.com en Wehkamp de mogelijkheid wilden bieden om ’s avonds laat nog een order voor de volgende dag te plaatsen, zagen zij zich gedwongen om hun magazijnen voor misschien maar een paar extra zendingen ’s avonds open te houden.
Verzendkosten flink gedaald
De snelle ontwikkelingen in same-day delivery bieden uitkomst. Webshops kunnen nu de hele nacht openblijven en alle binnenkomende orders tot de volgende ochtend laten liggen. Pakketvervoerders als PostNL en DHL kunnen die zendingen dan alsnog meenemen in hun avondleveringen.
“Een paar jaar geleden boden maar een paar vervoerders same-day delivery aan. De bezorgkosten schommelden nog tussen de 15 en 20 euro per zending. Nu de volumes groeien en nieuwe spelers de markt betreden, zijn de verzendkosten flink gedaald. Het onderscheid tussen same-day en next-day delivery vervaagt”, concludeert Jeroen Kammers, directeur van fufilmentspecialist logistics en lid van de expertgroep.
Afleveropties = meerdere vervoerders = standaard pakketlabel
Kammers presenteerde de bevindingen van de expertgroep samen met Roel Megens van Blokker-dochter Retail Logistics tijdens de Webwinkel Vakdagen. Ze benoemden in hun presentatie vele succesfactoren, waaronder het bieden van lage verzendkosten en meerdere bezorgkeuzes. Met name bij zendingen aan buitenlandse consumenten blijft het lastig om te scoren op deze punten. De tarieven van cross-border zendingen zijn vaak hoog.
'Extra complexiteit kan worden gereduceerd met een gestandaardiseerd pakketlabel'
Wie voldoende afleveropties wil bieden, dient vaak meerdere vervoerders in te schakelen. Dat betekent extra complexiteit, die kan worden gereduceerd met een gestandaardiseerd pakketlabel. “Daarnaast behoeft het retourproces aandacht. De uitdaging is om in elk land een lokaal retourproces op te zetten in plaats van zendingen direct naar Nederland terug te sturen”, vertelt Kammers.
Voorraad in eigendom
Opmerkelijk is dat de expertgroep zijn vraagtekens zet bij het populaire dropshipment. Met dropshipping zet de webwinkelier de producten van hun leverancier op haar website. Zodra een product wordt verkocht wordt de order naar de leverancier gestuurd en die zorgt ervoor dat het pakketje naar de klant verzonden wordt. Veel webwinkels laten met name artikelen uit de ‘longtail’ op voorraad liggen bij hun leveranciers.
'Het online schap kent niet de beperking van ‘stenen muren’'
Longtail producten zijn de niche producten die door online verkopen voor veel mensen toegankelijk zijn geworden en daardoor toch een interessante omzet kunnen opleveren. Het online schap kent immers niet de beperking van ‘stenen muren’. Over de voorraad bij de leverancier laten liggen, is de expertgroep uitgesproken: “Wij zien dat zelf voorraad aanhouden toch een sterk wapen blijkt te zijn. Simpelweg omdat aan dropshipment minder valt te verdienen. Webshops moeten daarvoor een fee betalen aan hun leverancier, die ten koste gaat van hun eigen marge”, vertelt Megens.
Levering binnen het uur
Een andere succesfactor is een groot aantal voorraadlocaties. Die bieden voordelen voor webshops die over de grens willen opereren en in het buitenland eigen voorraden neerleggen. Daarnaast zijn de gevestigde retailers in het voordeel als ze erin slagen de voorraden in hun winkels te ontsluiten. “Stel je voor dat we binnen de Blokker Holding erin slagen om de voorraden in alle 2000 vestigingen te ontsluiten. Dan komt levering binnen het uur overal onder handbereik”, vertelt Megens.
Verzendverpakkingen blijven aandacht vragen en kunnen een onderscheidend kenmerk worden. Goede verpakkingen zijn noodzakelijk om kwetsbare producten heelhuids af te leveren, maar kunnen ook waardevol zijn als het gaat om marketing en CO2-reductie.
Bekijk hier de bluepaper ‘De top 10 succesfactoren in e-fulfilment-strategie’: https://www.shoppingtomorrow.nl/Bluepapers