
De Britse NHS wil zorgkosten besparen door op inkoopgebied nieuwe regels in te voeren voor productregistratie. Voor registratie van producten zoals medische apparatuur, hulpmiddelen en geneesmiddelen moeten leveranciers vanaf 2019/2020 gebruikmaken van GS1 standaarden om nog zaken te mogen doen met de NHS. Wat betekent dit voor Nederlandse leveranciers die aan de NHS leveren en hoe kan GS1 Nederland hierin helpen?
Behalve de groeiende hoeveelheid EU-wetgeving waar leveranciers van medicatie, medische hulpmiddelen en medische apparatuur al mee te maken hebben, komen er ook nog eens verplichtingen bij waar medische leveranciers aan moeten voldoen die aan NHS zorginstellingen in het Verenigd Koninkrijk leveren.
Dat is het gevolg van de NHS eProcurement Strategie van de organisatie. De NHS (National Health Service) is het Britse volksgezondheidstelsel waar alle publieke gezondheidsinstellingen onder vallen. Alle leveranciers moeten hun producten gaan identificeren en productinformatie vastleggen in één gezamenlijke database, dit alles met GS1 standaarden.
Verder moet voldaan worden aan PEPPOL, een EDI protocol dat het publieke entiteiten en hun toeleveranciers mogelijk maakt om elektronische inkoopdocumenten eenvoudig uit te wisselen.
eProcurement Strategy
Het Ministerie van Volksgezondheid van het Verenigd Koninkrijk heeft in 2014 de eProcurement Strategy bekendgemaakt. Deze strategie bestaat uit een aantal maatregelen voor meer transparante, doeltreffende aanbestedingsprocedures bij de NHS. In de nieuwe strategie is ook bepaald dat elk product of elke dienst die aan een NHS trust (publieke gezondheidsinstelling) in het Verenigd Koninkrijk wordt geleverd, in overeenstemming moet zijn met GS1 standaarden.
Het gaat hierbij om medische instrumenten en farmaceutische producten, maar ook elke dienst die aan zo’n NHS trust wordt geleverd. Zo kan de NHS er voor zorgen dat de kosten die gepaard gaan met inkopen dalen en dat de patiëntveiligheid wordt verhoogd. Door te voldoen aan deze verplichtingen kunnen leveranciers ook meteen voldoen aan de Europese MDR- en FMD-regelgevingen.
Wat betekenen de NHS-verplichtingen
Ook voor Nederlandse leveranciers van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen of medische apparatuur is het goed om te weten hoe zij aan de eisen van de NHS kunnen voldoen. Wat houdt de NHS-wetgeving in en wat is de rol van de GS1 standaarden hier in? In hoeverre kunnen standaardisatieorganisaties GS1 Nederland of de zusterorganisatie GS1 UK helpen bij het implementeren van deze standaarden?
Het komt er in het kort op neer dat de NHS wil dat elke patiënt, zorgverlener, locatie en elk product op unieke wijze wordt geïdentificeerd. Dit kan met GS1 barcodes. Daarnaast willen zij dat leveranciers productgegevens via het internationale GDSN netwerk uit gaan wisselen. Hiervoor biedt GS1 Nederland GS1 Data Source Healthcare.
Concreet betekent dit dat:
- Productgegevens elektronisch beheerd worden.
- De patiënt en zorgverlener uniek geïdentificeerd moeten worden.
- Plaatsen uniek geïdentificeerd moeten worden.
Hans Lunenborg: “De wetgeving is in lijn met de Europese MDR-regulering, hierdoor kunnen leveranciers door het gebruik van één oplossing aan meerdere wetgevingen voldoen".
Waarom keuze GS1
Waarom is de keuze gevallen op GS1 standaarden? In een verslag over de hervorming van de NHS (Interim Report June 2015) schetst het parlementslid Patrick Carter de context: hoe kan de NHS in tijden van economische crisis besparen en tegelijk blijven innoveren en kwalitatieve zorg bieden aan de talrijke patiënten?
Er worden heel wat oplossingen voorgesteld, maar het is volgens Carter vooral de invoering van een gemeenschappelijke elektronische catalogus voor alle 1.600 NHS-ziekenhuizen en andere instellingen die bovengenoemde combinatie van lagere kosten en betere patiëntenzorg ondersteunt. Zo’n systeem dat voldoet aan de internationale standaarden, moet leiden tot een besparing van gemiddeld £3 miljoen per jaar voor elke NHS-instelling.
Door het gebruik van GS1 standaarden kan volgens Carter voor de bepleite gemeenschappelijke en elektronische catalogus worden gezorgd. Zo worden informatiepraktijken en -systemen geharmoniseerd en kunnen de identificatie, aankopen, voorraden en traceerbaarheid van medische producten in het ziekenhuis worden gestandaardiseerd.
NHS in lijn met EU-wetgeving
Van medische en in vitro diagnostische apparatuur en geneesmiddelen moeten productgegevens worden uitgewisseld. Daarmee loopt de NHS naar eigen zeggen in lijn met EU-wetgeving. De EU-lidstaten hebben drie respectievelijk vijf jaar om hun regelgeving te laten voldoen aan de in april door het Europees Parlement goedgekeurde Medical Device Regulation (MDR) en de In-vitro Diagnostic Regulation (IVDR). Onder meer door toepassing van een UDI-volgsysteem wordt de kwaliteit, betrouwbaarheid en het veilig gebruik van medische hulpmiddelen en diagnostische apparatuur verbeterd. De NHS benadrukt dat compliance met deze wetgeving voorafgaand aan de uiteindelijke invoering de voorkeur heeft.
Hans Lunenborg, sectormanager gezondheidszorg GS1, stelt dat GS1 Nederland blij is dat de NHS er voor heeft gekozen om voortaan GS1 standaarden te gaan gebruiken in de gezondheidszorg: “Door het gebruik van standaarden wordt de patiëntveiligheid verhoogd, daarnaast is de wetgeving in lijn met de Europese MDR-regulering. Hierdoor kunnen leveranciers door het gebruik van één oplossing aan meerdere wetgevingen voldoen. Ook Nederlandse leveranciers die aan NHS-instellingen in het Verenigd Koninkrijk leveren, moeten aan de NHS-eisen voldoen. GS1 Nederland kan leveranciers hierbij helpen.”
GS1 Nederland biedt GS1 Data Source Healthcare. Deze oplossing maakt gebruik van het Global Data Synchronisation Network (GDSN). Hiermee kunnen aangesloten partijen wereldwijd correcte en up-to-date productgegevens uitwisselen met hun handelspartners. Via het netwerk synchroniseren deelnemers artikelinformatie met handelspartners wereldwijd op gestandaardiseerde en elektronische wijze.