
GS1 Nederland roept bedrijven die hun (product)gegevens voor DatakwaliTijd 2.0 nog niet hebben laten controleren, met klem op dit snel te doen. Een aantal leveranciers zal deze zomer nog flink aan de bak moeten met het programma datakwaliteit.
GS1 Nederland voert namens de Nederlandse levensmiddelen- en drogisterijsector het datakwaliteitprogramma DatakwaliTijd 2.0 uit. Het doel van dit programma is om de productinformatie in GS1 Data Source op orde te krijgen én te houden.
Een essentieel onderdeel is het laten controleren en goedkeuren van gegevens van nieuwe en gewijzigde artikelen. Het gaat hierbij om algemene en logistieke gegevens, maar ook om etiketinformatie.
Zonder productinformatie sta je buitenspel
Het datakwaliteitprogramma speelt een cruciale rol om de online consument de juiste informatie te bieden om goede keuzes te kunnen maken. Daarnaast worden logistieke processen verstoord als productinformatie niet klopt. De ‘sense of urgency’ is aanwezig door etiketwetgeving, de groei van online retail en de opkomst van geautomatiseerde distributiecentra.
Retailers en groothandels verwachten van hun leveranciers dat zij nu snel aan de slag gaan om hun artikelgegevens te laten controleren. Tot nu toe blijkt dat het laten controleren van data, en daarmee ook de kwaliteit ervan, bij sommige bedrijven achter blijft.
Jerry Tracey, sectormanager levensmiddelen en drogisterij GS1 Nederland: “Samenwerken aan correcte, complete en up-to-date productinformatie. Dat is absoluut topprioriteit. Heb je het niet op orde, dan sta je voor je het weet buitenspel.”
‘We trekken nu aan de bel’
Jerry Tracey: “We trekken nu aan de bel bij leveranciers en vragen hen met klem alsnog snel aan de slag te gaan. Het is natuurlijk niet leuk om zo’n dringende oproep te doen, want we realiseren ons dat het een behoorlijke klus is. Maar het is de enige manier om er als sector voor te zorgen dat straks alle data écht correct in de datapool staan. Bovendien, de retailer eist het, de consument eist het en de overheid eist het. Eigenlijk moet je het als leverancier ook van jezelf eisen. En wij zijn er om leveranciers daarbij te helpen.”
Alle data moeten 100% correct
GS1 Data Source is ooit opgezet voor het vastleggen van algemene en logistieke gegevens ter ondersteuning van processen. Maar in de huidige online wereld is het belang van een hoge kwaliteit van productdata in de datapool nog groter dan voorheen. Alle data moet 100% correct in de GS1 datapool staan. Alleen zo ontstaat er één bron voor betrouwbare productinformatie waarvan retailers, consumenten én leveranciers zelf zullen profiteren.
Jerry Tracey: “Om te voorkomen dat er twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van productgegevens, zijn we genoodzaakt om leveranciers die niet aan het programma meewerken, uit te sluiten van GS1 Data Source. Zo ver mag het natuurlijk niet komen en daarom benaderen we ze nu.”