
Met buitengewoon veel belangstelling las ik deze zomer de GS1 vakantieverhalen. Als eerste vakantieverhaal was daar ‘een reis door de keten’, dat gaat over het verbeteren van de transparantie van onze voedselketen. Een toekomstverhaal met als eindbestemming een duurzame keten. Wat daarvoor nodig is? Barcodes en GS1 Data Source! Ze zijn onmisbaar voor de reis naar een duurzame keten. GS1 als het dataknooppunt voor authentieke en rijke productinformatie.
Door producten van een unieke (bar)code te voorzien, kunnen we in de keten producten onderscheiden van de andere producten. Het begin van ongekende mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat we straks met de Etiketwijzerapp in de supermarkt staan om producten te scannen. Of de dokter in het ziekenhuis de barcode van geneesmiddelen scant zodat je als patiënt de juiste dosis van het juiste medicijn op de juiste tijd krijgt toegediend. Of dat we het mode-assortiment op de juiste en unieke manier coderen, zodat we de artikelgegevens op een efficiënte en foutloze manier elektronisch kunnen uitwisselen.
GS1 Data Source, knooppunt voor uitwisselen productdata
Het succes van efficiënte keten staat of valt met correcte productinformatie. Daarbij komt dat steeds meer nieuwe doelgroepen vragen om het uitwisselen van data. GS1 wil dat industrie-breed gedragen knooppunt zijn voor het uitwisselen van productdata, digital assets en keteninformatie. Betrouwbare productinformatie, het is een taai dossier. Dat was al zo toen het ‘slechts’ ging om logistieke en administratieve ketenprocessen; toch al goed voor het invullen van zo ongeveer 70 velden in de GS1 datapool. Nu eind 2014 daar ook nog etiketinformatie voor consumenten bij is gekomen, is het tot het bedrijfsleven doorgedrongen dat juiste productinformatie onontbeerlijk is.
Kwaliteit van productinformatie in de levensmiddelen en drogisterij
De kwaliteit van productinformatie is dus goud waard! Retailers willen productinformatie uit een betrouwbare database kunnen halen. Leveranciers zien het vaak als een monsterklus. Natuurlijk, dat is het ook. Toch hoef je geen hogere wiskunde toe te passen dat tien verschillende velletjes invullen meer tijd kost dan het gebruik van een universele database. Voor bedrijven is het hebben en gebruiken van betrouwbare informatie nu én in de toekomst een license-to-operate. Maar hoe zorg je ervoor dat informatie 100 procent betrouwbaar is? Aan de 1700 leveranciers zeg ik: Ga snel aan de slag met het programma DatakwaliTijd 2.0. Het programma ademt de urgentie om de kwaliteit van productdata op een goed niveau te krijgen. Zorg dat u niet de laatste bent!
Aansluiten bij de GS1 datapool in de doe-het-zelf, tuin en dier
In de strijd om de veeleisende consument tevreden te stellen, is omni-channel een noodzaak. Een gegeven in de doe-het-zelf-, tuin- en diersector. Een van de gevolgen hiervan is dat de vraag naar artikeldata steeds maar blijft groeien. Ook hier zijn correcte productgegevens daarbij onontbeerlijk. Net zoals wat er geldt in de levensmiddelen- en drogisterijsector: Leveranciers die zich niet snel aansluiten bij de GS1 datapool om productgegevens uit te wisselen, hebben simpelweg geen toekomst.
Eénduidige codering medische hulpmiddelen in de gezondheidszorg
Bijzonder trots ben ik dat een reeks stakeholders in de Nederlandse gezondheidszorg over eenduidige codering van medische hulpmiddelen afspraken heeft gemaakt . Deze codering maakt elektronisch scannen mogelijk zodat altijd duidelijk is bij welke patiënt welk medisch hulpmiddel is gebruikt. De afspraken zijn tot stand gekomen op verzoek en onder regie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De nieuwe afspraken sluiten goed aan op de registratie in het Landelijk Implantaten Register en lopen vooruit op de nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen. Het document bevat afspraken die leveranciers en ziekenhuizen moeten gaan invullen. Dezelfde inspanningen worden nu gedaan om dit ook goed te kunnen organiseren bij geneesmiddelen.
Mode spreekt zich krachtig uit voor GS1 EDI
Het doet me deugd dat verschillende leden uit de GS1 Business Council Mode zich krachtig uitspreken voor GS1 EDI. Zag een deel van de mensen enkele jaren geleden geen heil in de uitwisseling van prijs-, product- en verkoopinformatie. Nu zien bedrijven steeds vaker het belang en noodzaak van gestandaardiseerde informatie-uitwisseling. Zo zei Harry van der Zee van Van Gils Fashion eerder dit jaar: 'De businesscase voor EDI is een no-brainer’. En ook Mike Spoelder van Euretco Fashion zei standaardisatie en samenwerking in de mode een must te vinden, want ‘concurreren doe je aan de voorkant'. En zo is het maar net.
Toekomst: duurzame ketens
Een product uniek kunnen identificeren en een wereldwijde datapool met authentieke en rijke productinformatie is cruciaal voor het slagen in ketens van sectoren. Eén centraal dataknooppunt lijkt voorwaarde voor duurzame ketens. Een geweldige uitdaging!