
De focusgroep data-uitwisseling van GS1 Nederland richt zich op een goede uitwisseling van data in de gezondheidszorg om onder andere de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen te kunnen waarborgen. Vertegenwoordigers vanuit de gezondheidszorg komen eens per kwartaal bijeen met als doel de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de nodige stappen te zetten.
Lambert van Eekelen is proces- en informatieanalist en projectleider bij iCON healthcare, een implementatiepartner voor complexe ICT-systemen in ziekenhuizen en partner van GS1 in het verbeteren van processen gebaseerd op data-analyses. Een paar jaar geleden kwam hij voor het eerst in contact met GS1, toen hij door een ziekenhuis gevraagd werd een traceerbaarheidstraject te ontwikkelen op het gebied van endoscopieën. Van Eekelen: “Er voor zorgen dat endoscopen door het hele proces heen gekoppeld konden worden aan patiënten. Dat deden we op basis van GS1 standaarden. Niet lang daarna ben ik lid geworden van de GS1 kennisgroep traceerbaarheid.”
Toen eind vorig jaar de GS1 focusgroep data-uitwisseling het licht zag, werd Lambert van Eekelen voorzitter. Met name vanwege zijn kennis over de processen in de ziekenhuizen en de verschillende ERP/EPD systemen. Hij besloot de rol te vervullen, want: “Ik vind het belangrijk, dat in ziekenhuizen de processen en registraties op een optimaal niveau zijn. Dit draagt bij aan het verlagen van kosten in de zorg. Maar het allerbelangrijkste is, dat de patiëntveiligheid sprongen voorwaarts maakt.”
Van Eekelen: "Ik vind het belangrijk, dat in ziekenhuizen de processen en registraties op een optimaal niveau zijn. Dit draagt bij aan het verlagen van kosten in de zorg. Maar het allerbelangrijkste is, dat de patiëntveiligheid sprongen voorwaarts maakt.”
Wetgeving en vragenlijst
De focusgroep bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer ziekenhuisinstellingen, leveranciers van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen, groothandels, apotheken, implementatiepartners en ERP/EPD leveranciers. In de focusgroep geeft GS1 updates over de internationale wettelijke ontwikkelingen om een beter begrip tussen onder andere ziekenhuizen en leveranciers te creëren. Waar heeft eenieder mee te maken? Hoe beter de wensen van ziekenhuizen in lijn zijn met de wet- en regelgeving, hoe makkelijker het voor leveranciers van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen is om een goede kwaliteit data te leveren.
Daarnaast zijn er door de groep een achttal focuspunten benoemd waar de komende twee jaar aan wordt gewerkt. Van Eekelen noemt er een paar. “We hebben een vragenlijst opgesteld voor ziekenhuizen, een leidraad voor zorgverleners om het gesprek met softwareleveranciers aan te gaan. ‘Enkele voorbeelden uit de vragenlijst zijn: ‘Kunnen uw scanners aangesloten worden op een netwerk en zo ja, welke type scanners?’ en ‘Kunt u uw EPD koppelen met uw bestelsysteem?’. De lijst is bijna gereed en is binnenkort beschikbaar voor ziekenhuizen.
Nederlandse dataset en ECHO
Ook heeft de groep een dataset opgeleverd. Lambert van Eekelen: “In de focusgroep hebben we afspraken gemaakt hoe en waarvoor de beschikbare gegevens binnen de Nederlandse markt worden gebruikt via GS1 Data Source Healthcare”. De dataset kan wereldwijd door leveranciers worden gebruikt, ook om te voldoen aan wet- en regelgevingen, zoals de UDI-wetgeving van de U.S. FDA en de eisen van de NHS in het Verenigd Koninkrijk.
Onder de programmanaam ‘ECHO’ (Extending the Collaboration of Healthcare Organisations) vormt de dataset de basis voor een samenwerking met andere landen zoals België, Duitsland, Denemarken en Spanje. Door afstemming met deze landen kan een harmonisatie binnen de gezondheidszorgsector worden gewaarborgd.
EPD-leveranciers en meer
Een volgende focus is gericht op de EPD-leveranciers. Wat is nodig om data op te slaan en in systemen te verwerken? De eerste gesprekken met de grote EPD-leveranciers hebben inmiddels plaatsgevonden. Maar de groep doet meer. Ze zet de gebruikers en leveranciers bij elkaar. Kennis wordt gedeeld over hoe om te gaan met artikelgegevens en barcodering. Partijen kunnen zo van elkaar leren. Noodzakelijk voor een goede samenwerking en daarmee een goede kwaliteit van gegevens in zorginstellingen. “Wet- en regelgeving is hierbij altijd leidend”, verduidelijkt Lambert van Eekelen.
Van versnippering naar samenwerking
Op de vraag hoe we er overall in de zorg voorstaan op het gebied van data-uitwisseling, zegt van Eekelen: “De zorg registreert veel. Het gebeurt overal en nergens. Alleen, op heel veel plekken registreren we steeds weer hetzelfde. Dat komt omdat we de data niet met elkaar delen. Het risico is vervolgens het ontstaan van fouten en dubbel werk.
Waarom we zo weinig met elkaar delen? Dat heeft onder andere met de versnippering in het IT-landschap te maken. Fabrikanten werken met een logistiek systeem, magazijnen kennen vaak weer een ander systeem, evenals ziekenhuizen. Bij deze laatste spelen bovendien privacyaspecten, die het extra ingewikkeld maken. Data-uitwisseling in de keten blijkt heel lastig te zijn. Iedereen wil wel en snapt dat het belangrijk is, maar tussen dromen en wensen staan wetten en regels. Of soms ook barrières en politieke onwil.
Langdurig traject
Met de GS1 focusgroep data-uitwisseling proberen we, zoals gezegd, de diverse partijen, bijeen te brengen. Het is een langdurig traject. Maar zoals bekend, elke lange mars begint met een eerste stap.” Tot slot zegt Lambert van Eekelen: “De focusgroep is een prettige groep mensen. We zijn serieus bezig, ieder vanuit zijn of haar intrinsieke motivatie, niet gestuurd door wie dan ook. We hebben allemaal het beste voor met de patiënt. Dat vind ik mooi.”
Lambert van Eekelen, voorzitter focusgroep data-uitwisselen:
‘De zorg registreert veel. Alleen, op heel veel plekken registreren we steeds weer hetzelfde omdat we de data niet met elkaar delen’