
Wat zijn de belangrijkste successen van het afgelopen jaar? En wat zijn de speerpunten voor 2017? De sectormanagers van GS1 Nederland blikken terug en vooruit. Birgitta de Gruijter, sectormanager levensmiddelen en drogisterij: “De datakwaliteit moet omhoog, maar wel op een efficiënte manier. Wij willen niet tot in lengte van dagen alle nieuwe artikelen blijven controleren.”
Voor wie het ontgaan is: de focus in de levensmiddelen- en drogisterijsector lag het afgelopen jaar op datakwaliteit: het duurzaam verbeteren van de artikelgegevens die in GS1 Data Source staan. In 2015 ontstond het initiatief voor DatakwaliTijd 2.0 en is het kwaliteitsprogramma opgesteld en afgestemd met brancheorganisaties. Heel 2016 stond in het teken van de uitrol van dat programma, stelt sectormanager Birgitta de Gruijter: “De ambitie is groot, maar die moet nog wel worden waargemaakt.”
Slim datawarehouse
“GS1 Data Source was eigenlijk niets anders dan een transportvehikel voor data. Leveranciers kunnen daarin artikeldata plaatsen en aangeven wie ze mag ontvangen. Als ze een artikel wijzigen, worden de oude data overschreven waarna die uit de datapool verdwijnen. Nu we de datakwaliteit willen verbeteren, zullen we ook naar de historie van de data en het gebruik van de datapool moeten kijken. Dat doen we met ons nieuwe datawarehouse. Een goede investering die we afgelopen jaar hebben gedaan en die iedere cent meer dan waard is. Vooral omdat we nu voor elke leverancier een gepersonaliseerde rapportage over zijn datakwaliteit kunnen uitdraaien."
Meer gegevens centraal uitwisselen
Ondertussen wil de sector snel vooruit en nog meer digitale gegevens centraal uitwisselen. Denk aan productafbeeldingen, iets wat voor begin volgend jaar op de agenda staat. “Maar denk ook aan de bouwers van allerlei apps die graag productinformatie uit GS1 Data Source willen gebruiken. Sommige leveranciers vinden dat prima. Die hebben liever dat dergelijke apps de informatie uit de datapool gebruiken dan dat ze zelf informatie gaan verzamelen. Andere leveranciers geven liever niet hun artikeldata aan iedereen prijs. Daarin zullen wij een modus moeten vinden.”
Focus: Eerst alle 1700 leveranciers door het datakwaliteitsprogramma loodsen
De Gruijter’s belangrijkste voornemen voor 2017 is het behouden van de focus. “GS1 Data Source is niet meer weg te denken, maar we hebben nog wel een grote slag te slaan. Ik wil eerst alle 1700 leveranciers door het datakwaliteitsprogramma loodsen voordat we aan de slag gaan met alle nieuwe ideeën die links en rechts ontstaan. Een ander voornemen is om meer structuur in het doorvoeren van nieuwe releases te brengen, zodat de bedrijven beter daarop kunnen inspelen.”
Aandacht voor Foodservice
“We hebben natuurlijk al een tijdje meerdere klanten die actief zijn in de foodservice, maar met alle nieuwe marktontwikkelingen wordt deze sector ook voor ons steeds belangrijker. Ook zij willen kunnen beschikken over kwalitatief goede productinformatie. Daarom zullen wij daar in 2017 nog meer aandacht aanbesteden.”
Vierkant achter Datakwaliteit 2.0
Een woord van dank spreekt De Gruijter uit richting de brancheorganisaties die vierkant achter DatakwaliTijd 2.0 staan: het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).
Wanneer is de sectormanager van GS1 in december 2017 echt tevreden?
“Als we de doelstellingen op het gebied van datakwaliteit ook op een efficiënte manier halen. Wij willen niet tot in lengte van dagen de gegevens van alle nieuwe artikelen blijven controleren. Ik hoop dat de meeste leveranciers hun zaken eind volgend jaar zo op orde hebben, dat een steekproef van tien procent volstaat.”