
Binnen de doe-het-zelf- en tuinsector werkt AkzoNobel Decorative Coatings aan de volledige geautomatiseerde koppeling van de eigen systemen met die van de GS1 datapool. “Als je die koppeling eenmaal tot stand hebt gebracht, kun je je gegevens makkelijk met andere partners uitwisselen. In één keer faciliteer je een hele groep retailers en niet allemaal apart!” Voor al die effort krijgt het bedrijf uit handen van Hendrik Jan Roel, voorzitter van het bestuur van GS1 Nederland en Executive Vice President Finance Albert Heijn op 30 maart de GS1 Pluim voor hun implementatie met de GS1 datapool.
Tijdens de uitreiking van de GS1 Pluim aan Stephan Zandvliet, Allround Product Data Management Specialist bij AkzoNobel Decorative Coatings zei de voorzitter van GS1 Nederland Hendrik Jan Roel: Akzo Nobel Decorative Coatings wil dat hun klanten producten beter online kunnen presenteren. Daar is veel energie in gestoken. Het gaat om van het huidige informatie delen van logistieke gegevens te gaan naar productinformatie op het web. Heel belangrijk. Daarom zijn jullie actief in het project ‘Product Data Sharing’ - met GS1 en Shopping Tomorrow - waarin de uit te wisselen productgegevens afgestemd zijn op deze online verkopen. Jullie zijn een absolute voortrekker onder de leveranciers binnen de sector. Dat is waarom jullie met recht de GS1 Pluim verdienen."
Zandvliet is zeer vereerd om deze GS1 pluim in ontvangst te mogen nemen: “In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om een volledig automatische uitwisseling met GS1 gerealiseerd te krijgen, het in ontvangst mogen nemen van deze pluim is daarvoor een mooie blijk van waardering”.
'Uitwisseling artikelgegevens via GS1 datapool ook technisch mogelijk maken'
AkzoNobel Decorative Coatings was van meet af aan actief betrokken bij de ontwikkeling én de promotie van GS1 Data Source in de sector en inmiddels ook zeer vergevorderd met de implementatie van een volledig geautomatiseerde, rechtstreekse koppeling met de datapool. Ze zijn hiermee een absolute voortrekker onder de leveranciers. Al jaren zetten zij zich op alle niveaus in deelnemersorganisatie actief in om de gehele Doe-het-zelf en Tuinsector vooruit te helpen.
AkzoNobel is vanaf 2015 intensief betrokken bij de oprichting en het werk van de Onderhoudsgroep Datasynchronisatie. Het doel van deze onderhoudsgroep is te zorgen voor verbetering van uitwisseling van artikelgegevens. “AkzoNobel is naar mijn weten een van de weinige partijen die de uitwisseling van de artikelgegevens via GS1 helmaal zelf inregelt,” zegt Stephan Zandvliet. “We leveren niet alleen de input over artikelgegevens, maar maken de uitwisseling via GS1 ook technisch mogelijk. Daar hebben we heel hard aan gewerkt.”
Voor iedereen dezelfde productinformatie
De Onderhoudsgroep (leveranciers en retailers uit de sector doe-het-zelf) beoordeelt nieuwe gegevens in de GS1 standaard. “Daarmee voldoen we aan de informatiebehoefte van een hele groep verschillende partners tegelijk. Voorheen moesten we steeds losse aanvragen van een enkele partner apart beantwoorden. Nu krijgt elke partner via GS1 dezelfde productinformatie. Je hoeft dus niet steeds iets nieuws te creëren en het dataplatform is veel makkelijker te onderhouden. Als er wijzigingen worden doorgevoerd, heeft iedereen direct toegang tot diezelfde informatie. Bovendien heb je daarmee meer controle over die informatie-uitwisseling.”
Van logistieke informatie naar productinformatie op het web
De reden waarom AkzoNobel in dit project is gedoken en waarin door meerdere collega’s veel energie wordt gestoken, is dat de veldenlijsten voor verbetering vatbaar waren. “Er waren een aantal standaardvelden, maar die waren erg gericht op logistieke gegevens. Dat kon beter, vonden wij. Wij wilden bijvoorbeeld ook dat retailers onze artikelen, zoals verfproducten en verfgerelateerde producten, beter op hun website kunnen presenteren.”
Efficiënter samenwerken door geautomatiseerde koppeling datapool
Om de uitwisseling van artikelgegevens zo optimaal mogelijk te laten verlopen, werkt AkzoNobel aan een volledige geautomatiseerde koppeling van de eigen systemen en die van GS1. “Het is een vrij complexe techniek, dat veel tijd kost en je moet beschikken over de expertise om dat te doen. Wij hebben dat bij AkzoNobel. Als je die koppeling eenmaal tot stand hebt gebracht, heb je een rechtsreeks lijntje van Akzo naar GS1 en kun je je gegevens makkelijk met andere partners uitwisselen. En het grote voordeel is dat dit heel efficiënt werkt omdat je in een keer een hele groep retailers faciliteert en niet allemaal apart.”
Online productinformatie steeds belangrijker voor consumenten
Volgens Stephan Zandvliet wordt ook hard gewerkt aan het voor consumenten beschikbaar maken van de juiste informatie. “Informatie over producten wordt steeds belangrijker omdat de consument steeds meer online artikelen zoekt en koopt. De consument wil weten hoe en wanneer hij een bepaald product moet gebruiken, zodat hij een zo goed mogelijke keuze kan maken. Die informatie was nog niet altijd automatisch beschikbaar. We werken er hard aan om dat te realiseren.”
Productinformatie uitwisselen via GS1
En dan staan er nog andere projecten op stapel, zoals de uitwisseling van veiligheidsinformatiebladen via GS1 (project gevaarlijke stoffen) en er leven ideeën over uitwisseling van producthiërarchie. Het gaat daarbij niet over informatie over alleen het verfblik, maar over verpakking van grotere hoeveelheden, en over logistiek.
Op de vraag of hij tips heeft voor andere bedrijven waar het gaat om GS1 standaarden, zegt Zandvliet: “Ga vooral aan de slag met GS1. Zorg dat je via GS1 je productinformatie kunt uitwisselen en lever zelf ook input, dus wat je zelf beschikbaar hebt. En houd rekening met hoe je je productdata onderhoud, zodat je wijzigingen direct kunt communiceren.”