IHE profiel voor het juist verwerken van GS1 barcodes

Om informatie uit de GS1 barcode op de juiste manier te verwerken kan gebruik worden gemaakt van het IHE profiel voor Uniform Barcode Processing (UBP).

Wie is IHE?

Verbeter de interoperabiliteit van zorginformatiesystemen. Om dat te verbeteren is IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) opgericht. Het is een initiatief van professionals in de gezondheidszorg en de industrie om de manier waarop computersystemen in de gezondheidszorg informatie delen te verbeteren. 

Bij interoperabiliteit kunnen zorgpartijen informatie tussen verschillende systemen uitwisselen. Bijvoorbeeld door het maken van éénduidige afspraken.

IHE bevordert het gecoördineerde gebruik van gevestigde standaarden. Zo helpt de organisatie zorgverleners en leveranciers bij het vinden, bouwen, testen en implementeren van de juiste technische oplossing. Dat kan een nieuw systeem zijn, maar het kan net zo goed een koppeling zijn tussen twee bestaande systemen.

Systemen die zijn ontwikkeld in overeenstemming met IHE communiceren beter met elkaar, zijn gemakkelijker te implementeren en stellen zorgverleners in staat om informatie effectiever te gebruiken.

Wat is een IHE profiel?

Een IHE profiel beschrijft in welke processen welke standaarden kunnen worden gebruikt. Dit om de processen zo goed mogelijk te ondersteunen en op een gestandaardiseerde manier. Hierdoor wordt het eenvoudiger een IT-systeem te koppelen aan een ander systeem, ofwel interoperabiliteit. Gegevens worden op de juiste manier doorgegeven tussen systemen en tegen minder kosten en onderhoud.

Unique barcode processing (UBP)

UBP is ontwikkeld door het internationale team IHE Pharmacy, waarin vertegenwoordiging is van industrie, zorginstellingen en standaardisatie-organisaties HL7, IHE, Nictiz en GS1. Door IHE UPB te gebruiken kunt u klanten software aanbieden waarin de GS1 standaard voor barcodering juist is verwerkt.

Specificaties UBP (de laatste link onder Supplements for Trial Implementation)

Bekijk welke leveranciers succesvol zijn

Een test doen of UBP op de juiste wijze in de software is ingebouwd?
Dat kan op de Europese IHE Connectathon die jaarlijks wordt gehouden met aanwezigheid van vele experts. Succesvolle leveranciers worden geregistreerd in de IHE Connectathon Results Browser.

Het uiteindelijke doel van UBP

Door het scannen van de barcode kunt u:

  • Eenvoudig gestandaardiseerde gegevens (uit barcodes) van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen in systemen van zorginstellingen verwerken en registreren bij de patiënt.
  • Gestandaardiseerde gegevens uit de barcode uitwisselen tussen ICT-systemen (bijv. het EPD en een voorraadsysteem).
  • Gestandaardiseerde gegevens in verschillende zorg- en administratieve processen hergebruiken, zoals bijvoorbeeld binnen het programma Registratie aan de bron en registratie in het Landelijk Implantaten Register.

Meer informatie:

www.ihe-nl.org
esther.peelen@gs1.nl

We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Lees meer