Hoe voert u de Intrastat code (EU import- en exportcode) in?

Wat is Intrastat?

Intrastat is een internationaal systeem, gebruikt door de landen binnen de Europese Unie voor het uitwisselen van informatie over de import en export van goederen. Als de jaarlijkse waarde van de in- of uitvoer van goederen een bepaald bedrag overschrijdt, moet een bedrijf dit opgeven in het systeem. Deze opgave is een soort belastingaangifte. De gegevens moeten aan de statistiekdiensten van het EU-land worden doorgegeven. In Nederland is dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en in België is dat de Nationale Bank België.

Wat is een Instrastat code?

De Intrastat code is verplicht voor consumenteneenheden in de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse markt. De Intrastat code is een 8-cijferige code om goederen onder te verdelen in categorieën. Intrastat codes worden ook wel goederencodes of HS-codes genoemd. Het gebruik, de functie en de codes zelf zijn per land dezelfde. De lijst met codes wordt jaarlijks bijgewerkt op basis van de aanpassingen die voor de douane en voor statistiek nodig zijn. Op de website van het CBS staat een lijst met actuele codes.

Waar voert u de Intrastat code in de GS1 datapool in?

U gebruikt 2 velden om de Intrastat code in de GS1 datapool te registeren:

  • Type import classificatie: waarde waarmee de instantie wordt aangegeven die de import- en exportclassificatie van het product beheert. Kies uit de picklist de waarde ‘INTRASTAT’.
  • Code import classificatie: consumenteneenheden hebben een classificatie nodig om ze in te delen naar de juiste belastingen en tarieven. De code moet voorkomen in de CBS lijst met codes. U voert de 8-cijferige code handmatig in de GS1 datapool in. Het invoeren van meerdere waarden kan als er verschillende importclassificaties op één product van toepassing zijn.

In de GS1 webinterface voert u de Intrastat code in in de velden 'Type import classisificatie' en 'Code import classisificatie'.

Vragen over de indeling van uw product?

We zien helaas dat regelmatig de verkeerde Intrastat code wordt gebruikt. Heeft u hulp nodig bij het vinden van de code voor uw product? Neem dan contact op met de douane of het CBS (045 570 7920 of IHINFO@CBS.nl) of een andere specialist, zoals een douane-adviesbureau of douane-expediteur. GS1 heeft niet de expertise om u hierover goed te adviseren.

We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Lees meer