De GS1 barcode: het paspoort voor uw product!

Een GS1 barcode is als een wereldwijd paspoort voor uw product. Met onze code kan uw product werkelijk overal verkocht worden. Let op: u betaalt jaarlijks een fee voor onze codes.

Maak een account aan en bestel uw barcodes
De GS1 barcode: het paspoort voor uw product!

Wereldwijd 100% uniek

Overal geaccepteerd

De code die iedereen kent

GS1: enige officiële uitgiftepunt

De barcode / EAN-code die altijd werkt

U heeft al 10 GS1 codes voor € 55,- per jaar

Een GS1 barcode is als een wereldwijd paspoort voor uw product. Hiermee kan uw product echt overal verkocht worden. Bijvoorbeeld bij bol.com of Amazon. Maar uw product kan met een GS1 code evengoed in het schap komen bij Albert Heijn of Karwei.

Barcodes bestellen? Maak dan eerst een account aan in MijnGS1. U kunt daar zelf uw pakket uitkiezen of een handige tool gebruiken die u hierbij helpt. Let op: u betaalt jaarlijks een fee voor onze codes.

Bestel uw barcodes
1
Maak een account aan in MijnGS1
In dit klantportaal kunt u uw codes beheren en heeft u inzicht in uw gegevens.
2
Bestel uw barcodes
Kies zelf de barcode die u nodig heeft of maak gebruik van onze handige adviestool.
3
Start met verkopen!
Uw codepakket staat klaar in MijnGS1. U kent de nummers toe aan uw artikelen en u kunt succesvol zakendoen.

Bekijk de video en weet alles over barcodes in 2 minuten

  • Hoe zitten GS1 codes in elkaar?
  • Welke codes heeft u nodig?
  • Hoe kunt u deze krijgen?

 

Bekijk de video over het snel en foutloos identificeren van producten met GS1 codes. 

 

Onze tarieven

Bekijk meer handige en praktische informatie over onze codes

Veelgestelde vragen

Wat is een barcode?

Een barcode is de streepjescode die op allerlei productverpakkingen staat, van levensmiddelen tot make-upartikelen.

Het is een opeenvolging van verticale lijnen met verschillende diktes. Met een scanner kan een computer deze lijnen vertalen naar nummers: de productcode. Eigenlijk is de barcode dus een vertaling van nummers naar streepjes.

De nummers maken een product echt uniek identificeerbaar. Het is de sleutel voor uw product.
Of de nummers zijn verwerkt in een barcode met streepjes, een QR-code of een (RFID)-chip of gewoon als cijferreeks wordt gebruikt, maakt niet uit.

Wat is het verschil tussen EAN en GS1 codes?

EAN is een afkorting van Europees Artikel Nummer. Voordat GS1 Nederland onderdeel werd van de wereldwijde GS1 standaardisatieorganisatie heetten we EAN Nederland. De naam EAN blijft hardnekkig bestaan in Nederland, maar is de voorloper van GS1.

Productcode, GTIN, EAN: het zijn verschillende namen voor de enige unieke identificatie van uw product.

Waarom zijn barcodes voor online verkopen nodig?

Binnen (online) retail zorgen de unieke barcodes ervoor dat we miljarden producten van miljoenen aanbieders makkelijk van elkaar kunnen onderscheiden.

GS1 codes vormen de taal van (online) business. Door deze unieke code weet iedereen precies om welk product het gaat en wie het verkoopt.

Is een EAN-code verplicht?

Ja. Een EAN-code is verplicht. Als u uw producten online en in winkels wilt verkopen via website als bol.com, Amazon, Alibaba of op vergelijkingssites wilt plaatsen als Beslist.nl, maar ook als u uw product in winkels wilt verkopen. Het is van belang dat uw barcode uniek en officieel geregistreerd is, want met barcodes worden zaken bijgehouden als o.a. winkelvoorraad en productinformatie.

Zorg ervoor dat u het direct goed doet. Informeer goed bij uw handelspartner(s) waar die om vragen. 

Waarom EAN-codes kopen bij GS1?

Net zoals dat u alleen van de Belastingdienst een btw-nummer krijgt, geeft GS1 als enige unieke geregistreerde identificatienummers (EAN) uit.

Met een GS1 barcode kan uw product overal verkocht worden. Bijvoorbeeld bij bol.com, Amazon of in het schap bij Albert Heijn of Karwei. GS1 garandeert dat uw code net zo uniek is als een paspoort. Dat betekent dat een GS1 barcode, als er verwarring ontstaat, leidend is.

EAN-codes die u elders aanschaft worden meteen of in een later stadium op verkoopplatforms níet geaccepteerd. Wees hier bedacht op als u de EAN-codes elders koopt.

Waarom is GS1 het enige officiële uitgiftepunt voor barcodes?

Handel en industrie richten ruim 45 jaar geleden GS1 op. Er moest een onafhankelijke en neutrale organisatie komen omdat dit de enige manier is om miljarden producten wereldwijd van miljoenen bedrijven makkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden.  

Door een unieke geregistreerde barcode te koppelen aan een product weet iedereen precies om welk product het gaat en wie de verkoper is. Daarmee vormen EAN-codes de taal van (online) verkopers. Vergelijk het met IP-adressen: iedereen op internet heeft dat unieke IP-adres. Zo functioneert het internet. En zo laten EAN-codes de verkoop van producten beter functioneren.

Heb ik altijd officiële geregistreerde barcodes nodig?

Nee. Als u alleen in uw eigen webshop producten wilt verkopen, kunt u zelf codes verzinnen. Ook in  uw eigen gesloten logistieke keten kan dat.

Ja. Als u de taal van de business wilt spreken, wilt groeien met uw bedrijf en meer consumenten wilt bereiken, dan heeft u écht de officieel geregistreerde barcode van GS1 nodig.

Geen GS1 barcode op een product betekent geen plek op het schap. Dat geldt niet alleen voor de supermarktbranche, maar voor andere retailkanalen. Ook in het online verkoopkanaal wordt steeds vaker gevraagd producten te coderen met de officiële geregistreerde EAN-nummers van GS1.

Hoe controleer ik mijn EAN?

U kunt uw EAN-code checken met de cijferreeks die onder de streepjescode van een product staat. Deze nummers staan op vrijwel alle producten die in de schappen van de (web-)winkels te vinden zijn.

EAN-codes zijn uniek en worden maar één keer uitgegeven. Het laatste cijfer van een code is altijd een controlecijfer. Dit is een soort check om de juistheid van de code vast te stellen. Dus wanneer u aan uw bedrijfsnummer volgnummers heeft toegekend, kunt u door de controlecijfer te berekenen uw code compleet maken. Naar controlecijfer berekenen

Kan ik zelf een EAN-code verzinnen?

Nee. Als u EAN-codes zelf verzint is de kans zeer groot dat de codes op de desbetreffende verkoopplatforms niet geaccepteerd worden. Of u gaat verkopen op een nummer dat niet van u is.

Wat gebeurt er als ik geen officiële barcodes gebruik?

Als u geen aansluitnummer bij GS1 heeft, zijn de codes ook niet officieel van u. Het risico dat u hierbij loopt is dat u van het schap wordt verwijderd. Iedereen kan EAN-codes genereren, maar EAN-codes moeten herleidbaar zijn tot een land en tot een verkoper. GS1 houdt de registratie daarvan bij. (Online) retailers willen alleen officieel geregistreerde barcodes. Ze controleren steeds vaker of u een échte barcode heeft.

Er zijn barcode-aanbieders die (vaak goedkope) EAN-codes aanbieden. Ze verzinnen zelf codes of kopen die op bij GS1. Deze bedrijven gebruiken de nummers oneigenlijk. Het kan voorkomen dat diezelfde codes door GS1 worden uitgegeven aan een ander bedrijf. Uw product is dan niet meer te herkennen als dat unieke product.

Laat u voor aanschaf goed informeren door uw handelspartner(s).

Zijn GS1 barcodes écht duur?

De kosten van echte, unieke GS1 nummers zijn te overzien: 10 productnummers kosten jaarlijks maar 55 euro.

Maar inderdaad, elders worden ze goedkoper aangeboden. En we vinden het begrijpelijk dat u als (beginnend) ondernemer wordt verleid om deze goedkope(re) barcode te kopen, maar u neemt wel het risico dat vroeg of laat uw code op verkoopplatformen niet wordt geaccepteerd.

Zijn de kosten eenmalig?

Nee. Het GS1 codepakket 10 kost jaarlijks € 55,-. Dit pakket is omzetonafhankelijk en er is geen eenmalige bijdrage aan verbonden. U kunt maximaal drie GS1 codepaketten 10 afnemen.

Heeft u meer dan 30 codes nodig? Stap dan over naar een GS1 codepakket 100. Bekijk alle pakketten en tarieven

Welk type barcode heb ik nodig?

Meest gebruikte codes zijn: EAN-13 en EAN-8

EAN-13 barcode: De meeste gebruikte barcodes zijn de 13-cijferige codes (EAN-13 of GTIN-13).
Hiermee kunt u uw producten (en ook locaties) coderen. Bijna alle verpakte producten hebben een EAN-13-code, zoals een pak melk, een boormachine en paracetamol.

EAN-8 barcode: Heeft u een kleine verpakking of een klein artikel, gebruik dan de 8-cijferige code (ofwel GTIN-8).

Hoeveel codes heb ik nodig?

Voor elk product, elke (kleuren)variatie of eenheid is een uniek nummer nodig.  Het ligt aan het aantal unieke producten wat u verkoopt.

Handelt u in tassen en verkoopt u 10 exact dezelfde, dan heeft u aan 1 code genoeg. Maar zijn het 10 verschillende tassen dan heeft u 10 verschillende codes nodig.

Of als u een bidon verkoopt met een inhoud van 0,5 liter en een met een inhoud van 0,75 liter, dan moeten deze allebei een aparte barcode krijgen!

Blijven mijn EAN-codes voor altijd geldig?

Uw codes zijn altijd geldig!
Heeft u een groot EAN-pakket gekocht, maar gaat u de codes niet allemaal direct gebruiken? Geen probleem, er zit geen 'houdbaarheidsdatum' aan deze codes. Het gebruik van de codes, kunt u uitspreiden over een onbeperkte periode van jaren.

Kan ik mijn barcodes hergebruiken?

Nee. Online blijven producten en bijhorende productinformatie altijd te vinden, zelfs als ze al lang zijn verlopen en niet meer worden geproduceerd. Internationaal hebben bedrijven erop aangedrongen dat GS1 bedrijven oproept barcodes (GTIN) niet meer opnieuw te gebruiken.  

Dit betekent dat een toegewezen GTIN (Global Trade Item Number) altijd gekoppeld is aan één product en deze niet kan worden toegewezen aan een ander product. Ook niet als het oude artikel niet langer meer op de markt is. 
Kijk wanneer uw product een nieuwe code nodig heeft.

Kan ik mijn EAN-codes voor online gebruiken of ook in de winkel?

GS1 codes kunt u voor online verkopen als in de winkel gebruiken. Er is één barcodesysteem. Wereldwijd.
De unieke artikelnummers spelen een rol in unieke identificatie wereldwijd, over alle verkoopkanalen heen en helpen o.a. bij voorraadbeheer, inkoop en orderpicking.

Kan ik de EAN-codes gebruiken op bol.com of Amazon?

Jazeker! EAN-codes zijn een vereiste als u wilt handelen op gerenommeerde verkoopplatformen.
U kunt de codes gebruiken voor bijvoorbeeld geïmporteerde producten waar nog geen EAN op zit, of uw zelfgemaakte kleding, sieraden of meubelstukken.
GS1 codes worden wereldwijd overal geaccepteerd.

Hoe helpen barcodes aan een optimale zichtbaarheid in zoekmachines?

De unieke productnummers uit de barcode helpen webshops bij het optimaliseren van de zichtbaarheid van een product in zoekmachines. Zo zorgt u met uw unieke nummer ook voor een optimale zichtbaarheid van uw product.

Een knuffel en een schaar met hetzelfde artikelnummer leveren veel ruis op bij zoekresultaten. Verkoopplatformen willen daarom dat een artikel één unieke code krijgt. Nu zien ze soms in hun webshop dat eenzelfde product wel door dertig aanbieders wordt aangeboden mét dertig verschillende codes. Online platformen willen weten wie de verkoper is.

Moet ik productinformatie aanleveren bij de aanschaf van EAN-codes?

Ja. Met de enorme vlucht van online verkopen heeft u de identificatie van uw producten op orde, maar consumenten en handelspartners (o.a. retailers en marktplaatsen) verwachten steeds meer productinformatie.

GS1 ontwikkelt om deze redenen een wereldwijd register waarin alle actieve artikelcodes die zijn uitgegeven staan, met basisinformatie voor identificatie van het product. Er wordt aan u bij de aanschaf gevraagd om zeven velden in te vullen, zoals merknaam, productomschrijving, URL afbeelding, etc.

Hoe kan ik snel over een barcode beschikken?

Maak een account aan op MijnGS1 en bestel het pakket dat u nodig heeft. Na betaling staan de codes klaar in MijnGS1.

Heeft u een andere vraag?

We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Lees meer