
Consumentengedrag verandert en verwachtingen worden steeds hoger. In de modesector vervaagt de grens tussen online en offline. Omnichannel is de toekomst. De zoektocht naar de juiste technologie verloopt niet direct van een leien dakje. Micro Fashion loopt daarin voorop. Zij zien EDI als heilige graal voor o.a. die verweving van online en offline. “Het mag, of moet immers allemaal efficiënter, beter en niet in het minst sneller,” aldus Micro Fashion. Op 30 maart kreeg Micro Fashion de GS1 Pluim uit handen van Hendrik Jan Roel, voorzitter GS1 Nederland en Executive Vice President Finance Albert Heijn.
De crisis is hard geweest voor de moderetail. Faillissementen, teruglopende omzetten maar zeker ook de stijgende populariteit van online shoppen heeft de modesector aan het denken gezet over hun businessmodel. Zo ook Guido Verhagen, Chief Information Officer Micro Fashion. “De crisis heeft de ontwikkelingen in de mode, die op het gebied van afspraken over standaarden lange tijd in slakkentempo verliep, flink versneld.”
Modesector in transitie
De sector zit nog volop in die transitie. De sector moet gaan versnellen. Elektronische communicatie met de EDI berichtenset van GS1 vormt hiervoor de basis. Het e-commerce proof maken met EDI vormt een belangrijke voorwaarde. “Het is twee voor twaalf. Ook al is het misschien tegen de stroom in investeren. Als je niet op de online consument anticipeert zie ik weinig toekomst voor modebedrijven,” aldus Verhagen.
Managen van EDI
Micro Fashion, onder meer bekend van het herenmerk Profuomo, werkt al sinds 2004 met EDI maar gaat nu met een uitgebreide berichtenset werken, gebaseerd op de Duitse standaard die hiervoor model heeft gestaan. Ze geloven al heel lang in de toepassingen van EDI in de mode.
De noodzaak om op deze manier met retailklanten te gaan communiceren is volgens Verhagen fors: “De opkomst van ‘fast fashion’ en multichannel heeft ervoor gezorgd dat klanten verwachten dat ze overal worden bediend. Dat vraagt om een andere invulling van de keten. We moeten sneller op de vraag op de winkelvloer kunnen reageren. En we moeten de voorraad beter kunnen beheren. Daarvoor heb je wel inzicht nodig. Met deze standaard wordt dat gecreëerd.”
Toekomstbestendig maken standaarden voor webshops
“Een belangrijke stap naar de toekomst is een beter aansluitbaar datamodel naar kanalen en webshops. Zo zijn we goed op weg bij GS1 om de velden die hiervoor nodig zijn toe te voegen aan de bestaande EDIFACT standaard. Daarin is het wel van cruciaal belang voor een snelle en goede implementatie, dat ongeacht met welk systeem je communiceert dezelfde data-integriteit en volledigheid kan worden gehanteerd en gegarandeerd. Dit is handig voor software ontwikkelaars die niet meer in beide omgevingen willen investeren.”
'Toekomst aan het heden' verbinden
Micro Fashion neemt naast de Business Council ook deel aan de Tactical Group Mode binnen GS1 dat zich richt op de implementatie en ontwikkelingen van standaarden in de sector. De kracht van Micro fashion zit vooral in hun daadkracht en vooral weten ze de 'toekomst aan het heden' te verbinden. Terecht dat ze voor hun vergaande implementatie met EDI, dat ze hun kennis willen delen met de sector én hun bereidheid pilots te starten om te mee te denken en te testen of toekomstige standaarden ‘businessproof’ zijn, een pluim krijgen.
“Een pluim ontvangen is een hele eer, of het terecht is laat ik liever aan anderen over. Wel is het zo dat we een hoop tijd vrijmaken om bij te dragen aan een goed gedragen standaard. Met onze lange ervaring met EDI is dit denk ik ook wenselijk. Wij hebben nagenoeg alles wel een keer meegemaakt. Komend jaar gaan we kijken of we met een aantal bestaande klanten de met omnichannel verrijkte data een stap verder kunnen zetten. Ook hebben wij veel interesse in het neerzetten van een gemeenschappelijke datapool.”
Op de vraag of Guido Verhagen nog tips heeft voor zijn con-collega’s reageert hij bevlogen: “Wees betrokken en maak tijd vrij voor datgene wat ons als sector verder brengt. Aan het begin van nieuwe ontwikkelingen kun je nog invloed uitoefenen op datgene waar we, als het goed is, allemaal mee gaan werken. Iedere vorm van kennisbijdrage is wat mij betreft welkom."