In 7 stappen verpakkingsinformatie in GS1 Data Source

Herhaal de stappen hieronder voor elk verpakkingsniveau (consumenteneenheid, handelseenheid etc.)

Stap 1 - Geef aan of de verpakking wel of geen emballageartikelen/herbruikbare artikelen bevat

Gebruik hiervoor het veld 'Emballageartikel/herbruikbaar artikel' (isPackagingMarkedReturnable).

Voorbeeld: bier in een glazen flesje dat retour komt. U voert in het veld 'isPackagingMarkedReturnable de waarde 'true' in.

Voor verpakkingen die ook emballageartikelen/herbruikbare artikelen bevatten, vult u daarnaast de velden over emballageinformatie in. Lees hier meer over in het toelichtingsdocument.

Stap 2 - Bepaal het hoofdverpakkingselement

Kies een code uit de lijst met verpakkingstypes. Voorbeeld: de code 'BO' voor een fles. Als een product uit meerdere verpakkingselementen bestaat, dan kiest u alleen een code voor het hoofdelement van de verpakking. Duidt andere verpakkingselementen die van het hoofdelement losgemaakt kunnen worden aan met de code verpakkingstype 'PUG' (geen specificatie).

Er kunnen verschillende hoofdverpakkingselementen zijn. Voorbeeld: Bijvoorbeeld een plastic pot met yoghurt of roomkaas die is omhuld door een kartonnen huls. Vul voor beide hoofdverpakkingselementen een code voor het verpakkingstype in: pot = 'PT' en huls = 'SY'. De deksel van de pot is onderdeel van de pot en kunt u ervan losmaken, daarom duidt u deze aan met de code 'PUG'.

  Uitzondering: doppen van flessen die van hetzelfde materiaal zijn als de fles (bijv. PET) krijgen dezelfde code (packagingTypeCode): ‘BO’. Geef ze alleen een andere code als ze van een ander materiaal zijn gemaakt (bijv. METAAL: ‘PUG’).

  Stap 3 - Geef van elk verpakkingselement het verpakkingsniveau aan

  Gebruik het veld 'Verpakkingsniveau' (packagingLevel) en geef het niveau van de verpakking aan:

  • 1 = Primair: een verpakking die is ontwikkeld als één verkoopeenheid voor de consument. Dit is het verpakkingsniveau voor producten die u heeft aangeduidt als ‘BASE_UNIT_OR_EACH’ of ‘PACK_OR_INNER_PACK’ (zie veld ‘Hiërarchisch niveau’). Ook multipacks (bijv. een sixpack) krijgen verpakkingsniveau 1.
   Voorbeeld: een plastic PET fles die aan de consument verkocht wordt krijgt packagingTypeCode = 'BO' en packagingLevel = 1.
  • 2 = Secundair: dit is een groepering van meerdere primaire verpakkingen. Vaak is dit een handelseenheid of omdoos (aangeduid met 'CASE' in het veld 'Hiërarchisch niveau').
  • 3 = Tertiair: verpakking voor het transport van verkoopeenheden. Vaak is dit het niveau van de pallet (aangeduid met 'PALLET' in het veld 'Hiërarchisch niveau').

  Als een verpakkingsniveau geen artikelcode (GTIN) heeft, dan voert u de gegevens bij een hoger of lager niveau in. 

  Wat doen met een consumenteneenheid die een andere consumenteneenheid bevat?

  • Als de eenheden in de verpakking een eigen artikelcode (GTIN) hebben, dan vult u het verpakkingsmateriaal van de eenheid (het blik) alleen in bij de artikelcode (GTIN) van de eenheid en niet bij de verpakkingsniveaus. Daar vult u alleen het verpakkingsmateriaal van die verpakking in. Bijv. een verpakking van zes blikken frisdrank.
  • Als de eenheden in de verpakking geen eigen artikelcode (GTIN) hebben, dan vult u het verpakkingsmateriaal van de eenheden (kleine zakjes chips) in bij de grotere verpakking (de grotere zak). Bijv. een grote zak met daarin verschillende kleine zakjes chips.

  Let op: begin altijd met het invullen van de verpakkingsgegevens van het product in de hiërarchie dat een artikelcode (GTIN) heeft. Voorbeeld: een doos waarvan de pallet geen artikelcode (GTIN) heeft. U start met het invoeren van de gegevens van de doos en voert vervolgens de gegevens over de pallet hieraan toe. 

  Stap 4 - Geef voor het hoofdverpakkingselement een gedetailleerde beschrijving van de verpakking

  Geef in het veld ‘Verpakkingsomschrijving’ (packagingTypeDescription) van het hoofdverpakkingselement een gedetailleerde beschrijving van het hele product, inclusief alle verpakkingselementen. Voor het hoofdverpakkingselement is geen ‘PUG’ ingevuld als verpakkingstype, daaraan herkent u deze. Voorbeeld: petfles met HDPE dop, omwikkeld door plastic wikkel met een papieren/plastic handvat.

  Stap 5 - Benoem alle materialen die horen bij de code van het verpakkingstype (packagingTypeCode)

  Vul alle materialen die bij het verpakkingstype horen in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCode) in. Als het om een samengesteld verpakkingsmateriaal gaat, dan vult u in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (PackagingMaterialTypeCode) ‘COMPOSITE’ in, afhankelijk van het gebruikte materiaal.

  Stap 6 - Vul het gewicht van de materialen in

  Vul het gewicht in het veld ‘Hoeveelheid verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialCompositionQuantity) (+ UOM) in. Vermeld de hoeveelheid zo nauwkeurig mogelijk, met drie decimalen achter de komma.

  Stap 7 - Voor sommige materialen voegt u extra informatie toe of gaat u anders te werk

  • Als u in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCode) de code ‘GLASS’ of ‘GLASS_COLOURED’ kiest, dan geeft u ook aan of het glas hergebruikt kan worden. Dit doet u met behulp van het veld ‘Is verpakkingsmateriaal valoriseerbaar?’ (isPackagingMaterialRecoverable) (TRUE/FALSE).
  • Als u in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCodes) de codes ‘METAL_STAINLESS_STEEL’ of ‘METAL_STEEL’ of ‘METAL_ALUMINUM’ kiest, dan geeft u ook aan wat de dikte van het materiaal is in het veld ‘Materiaaldikte’ (packagingMaterialThickness). U gebruikt deze codes alleen als het verpakkingsmateriaal voor meer dan 50% in gewicht uit staal of aluminium bestaat.
  • Als u in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCodes) de code ‘POLYMER_PET’ gebruikt, dan geeft u ook de doorschijnendheid/kleur van het materiaal aan in het veld ‘Materiaalkleurcode’ (packagingMaterialColourCodeReference). U kiest daarvoor één van de volgende waarden:
   • ‘NON_TRANSPARENT_BLACK’
   • ‘NON_TRANSPARENT_OTHER’
   • ‘TRANSPARENT_BLUE’
   • ‘TRANSPARENT_COLOURLESS’
   • ‘TRANSPARENT_GREEN’
   • ‘TRANSPARENT_OTHER’
   • ‘TRANSPARENT_BROWN’
   • ‘TRANSPARENT_BLACK’
  • Als het om samengesteld verpakkingsmateriaal gaat, dan gebruikt u in het veld ‘Code verpakkingsmateriaal’ (packagingMaterialTypeCode) de code ‘COMPOSITE’.
   •  In dat geval vult u in het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Code verpakkingsmateriaal’ (compositeMaterialDetail.packagingMaterialTypeCode) ook de materialen in waaruit het samengesteld materiaal bestaat.
   • Geef dan ook het gewicht aan in het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Hoeveelheid verpakkingsmateriaal’ (compositeMaterialDetail.packagingMaterialCompositionQuantity) + de meeteenheid.
   • U gebruikt de codes ‘METAL_STAINLESS_STEEL’, ‘METAL_STEEL’ of ‘METAL_ALUMINUM’ alleen als het samengesteld verpakkingsmateriaal voor meer dan 50% van het gewicht uit aluminium of staal bestaat.
   • Als het samengesteld verpakkingsmateriaal uit meerdere andere materialen bestaat (naast aluminium/staal) en aluminium/staal maakt voor minder dan 50% van het gewicht deel uit van de samenstelling, dan vult u alleen de gegevens voor de andere materialen in en telt u het gewicht van het aluminium/staal op bij het materiaal met het hoogste gewicht.
   • Als het samengesteld verpakkingsmateriaal naast het aluminium/staal uit maar één materiaal bestaat en aluminium of staal maakt voor minder dan 50% van het gewicht deel uit van de samenstelling, dan vult u deze samenstelling niet in als samengesteld verpakkingsmateriaal, maar vult u alleen de gegevens van het andere materiaal in. U telt dan het gewicht van het aluminium/staal op bij het andere materiaal.
  • Als u in het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Code verpakkingsmateriaal’ (compositeMaterialDetail.packagingMaterialTypeCode) de codes ‘METAL_STAINLESS_STEEL’, ‘METAL_STEEL’ of ‘METAL_ALUMINUM’ gebruikt, vul dan ook de dikte van het materiaal in het veld ‘Samengesteld verpakkingsmateriaal – Materiaaldikte’ (CcompositeMaterialDetail.packagingMaterialThickness) in.

  We gebruiken cookies om je een betere gebruikservaring te bieden op deze website. Door te accepteren ga je akkoord met het gebruik van cookies.

  Lees meer